Μεγάλες διαστάσεις έλαβε τις προηγούμενες μέρες το σενάριο για κακοδιαχείριση στο ΙΦΕΤ, με τις αναφορές να δείχνουν τον αδιάφορο Δημήτρη Φιλίππου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ετοιμάζεται για μάχες.
Χαμός στο ΙΦΕΤ, τον όμιλο του ΕΟΦ
Έναν σχετικό χαμό στην θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ένα στέλεχος της διοίκησης – η οποία είναι με το ένα πόδι στην έξοδο – προχώρησε σε δημοσιοποίηση «έρευνας», για ατασθαλίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η έρευνα αυτή στοχοποιεί τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ κ. Γιάννη Στεργίου.
Ο κ. Στεργίου, μετά τις σχετικές καταγγελίες, που πηγάζουν από την έκθεση της συγκεκριμένης εργαζόμενης, απάντησε και προς ώρας φαίνεται να πείθει. Όμως το θέμα δεν είναι στη μεταξύ των στελεχών του ΙΦΕΤ διαμάχη, αλλά στο ότι υπάρχει και ένα ζήτημα με τον ΕΟΦ.
Όπως μάθαμε, λοιπόν, ο κ. Στεργίου αφήνει αιχμές κατά του κ. Δημήτρη Φιλίππου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΕΟΦ θα έπρεπε να έχει και το νου του για το τι γίνεται στο ΙΦΕΤ.
Τώρα κι εμείς εδώ θέλουμε να αγιάσουμε και δεν μπορούμε. Δηλαδή, όσο κι αν δεν το επιδιώκουμε, όλο και κάποια είδηση και παρασκήνιο έρχεται σε γνώση μας και γράφουμε για τον πρόεδρο του ΕΟΦ. Μάλλον η απομάκρυνσή του είναι θέμα εβδομάδων. Και όχι μόνο από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπως ξέρουμε, αλλά και από τον Οργανισμό.
Μια χαρά έσοδα για την MSD
Πολλά τα χαμόγελα για την γοητευτική κ. Jakoncic στην εταιρεία MSD, καθώς, μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία που τράβηξε με το Υπουργείο Υγείας, για να μπορέσει να περάσει το φάρμακο για τον κορονοϊό, τελικά εξασφάλισε πολύ καλό έσοδο για την εταιρεία της.
Να αναφέρουμε κι εδώ – μην μας πείτε εμμονικούς – ότι το χεράκι του στις καθυστερήσεις το έβαλε και ο κ. Φιλίππου.
Επιβεβαιώσαμε, λοιπόν, ότι με υπουργική απόφαση εγκρίθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των φαρμάκων της εταιρείας, που εμποδίζουν να αναπτυχθεί βαριά ασθένεια σε όσους κολλήσουν κορονοϊό. Καθόλου άσχημο δεν είναι το ποσό. Βεβαίως δεν ξέρουμε αν θα το λάβει όλο η εταιρεία, αλλά, όσο να πεις, είναι καλό.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα για το 2020, έχει καθαρό τζίρο 210 εκατ. ευρώ. Άρα άλλα 19 εκατομμύρια είναι άμεσα μια ωραιότατη αύξηση περίπου 10%.
Βέβαια το ελληνικό κράτος την επιβαρύνει με clawback και rebate 125 εκατ. ευρώ. Πάντως η μαμά εταιρεία στις ΗΠΑ δεν πρέπει να γκρινιάζει και για κάτι ακόμη. Η εδώ θυγατρική της έστειλε ωραιότατα μερίσματα 25 εκατ. ευρώ.
Η Επιτροπάρα του Ζαούτη
Και ξαφνικά, πριν από μερικές μέρες, διαβάζουμε ότι «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας».
Και σκέφτεται ένας λογικός άνθρωπος: όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή, το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΟΔΥ τι έκανε; Μα αυτός δεν ήταν ο σκοπός του;
Και ευτυχώς βρέθηκε ο εν λόγω καθηγητής, ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, δηλαδή – την εκλογή του οποίου στην προεδρία του Οργανισμού ξέρουμε ότι δεν την ήθελαν όλοι – να προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Και ελπίζουμε να την κάνει, διότι η μάχη, που ξεκινά ο κ. Ζαούτης, δεν είναι με τις επιδημίες, αλλά με τον κακό «εαυτό» του Οργανισμού.
Όπως μάθαμε, μάλιστα, ο διαπρεπής καθηγητής διαπίστωσε ότι ο ίδιος ο Οργανισμός έχει ελάχιστους επιστήμονες. Δυστυχώς εξακολουθούσε να αποτελεί «μαγαζάκι» για διάφορες εκδουλεύσεις. Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι μετά από 10 χρόνια και, πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης καταγγελίεςν από την περίοδο που γινότανε το μεγάλο πάρτι στην υγεία.
Πάντως υπάρχει ένα φοβερό καθεστώς στον ΕΟΔΥ, με τις αργομισθίες να πηγαίνουν σύννεφο και δουλειά να μη γίνεται. Ο κ. Ζαούτης δεν έχει καταφέρει να τα βάλει ακόμη μ’ αυτό το καθεστώς πάντως.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Φυματίωση: Αναδυόμενη απειλή λόγω πολέμου στην Ουκρανία και πανδημίας
Αποστολή φαρμάκων στην Ουκρανία, από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Πώς ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία