Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι εξαγωγές του Φιλίππου, το βέτο του Μπουρλά και η νοσταλγία του Κικίλια

Η εξαφανισμένη Αγαπηδάκη, ο φουρκισμένος Θεοκλής και ο γκρινιάρης Βαλτάς

Απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης αποτελεί αποτελεί το τελευταίο βιντεάκι του Κικίλια, την ώρα που καθυστερούν τα φάρμακα για τον κορωνοϊό, με πιθανή εμπλοκή Μπουρλά.

Πού είναι τα χάπια οέο; Ο ρόλος του Μπουρλά

Από τις 27 Δεκεμβρίου βρίσκονται στις Ελλάδα τα χάπια της MSD για την COVID-19 και θα μπορούσαν να έχουν δοθεί σε ασθενείς, όμως αυτό δεν έχει συμβεί.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας: «η πλατφόρμα είναι έτοιμη και υπολογίζαμε ότι θα είχε ανοίξει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, που αφορούν στο γεγονός ότι τα φάρμακα δεν έχουν πάρει έγκριση, άρα υπήρχε μια διαδικασία με το πώς θα γίνει η δήλωση συγκατάθεσης του ασθενούς. Τα φάρμακα είναι εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα λειτουργεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη, τα κριτήρια είναι έτοιμα. Θέλουμε απλώς να λύσουμε αυτά τα δεδομένα, τα οποία συνδέονται πάντα με μία κλινική μελέτη και, όπως ξέρετε, πάντα είναι πιο χρονοβόρα».

Όπως γνωρίζουμε, το φάρμακο της MSD δεν έχει λάβει την τυπική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως επίσης και το αντίστοιχο χάπι της Pfizer. Και τα δυο αναμένεται να εγκριθούν τον επόμενο μήνα.

Όμως η MSD, που είναι λίγο πιο μπροστά στη διαδικασία των εγκρίσεων, βρήκε τρόπο να τα χορηγήσει στην Ελλάδα. Η Pfizer μάλλον όχι. Κι εκεί πάνω υπάρχει το «κουτσομπολιό» ότι κάτι τέτοιο το μεγάλο κεφάλι της Pfizer, ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, δεν το ήθελε. Φανταστείτε τι σημαντικό προηγούμενο για μεγάλες αγορές φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση της μικρής Ελλάδας.
Διότι πραγματικά δε νομίζουμε να πείθει η δικαιολογία. πως δεν έχει λυθεί κάποιο τεχνικό ζήτημα. Για θέματα υγείας αυτά λύνονται σε σύντομο χρόνο.

Το Κικίλιο σύνδρομο

Το είχαμε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αρέσκεται, έως και δραματικά, να εμφανίζεται στα social media και να προσελκύει “like”. Βέβαια δεν περιμέναμε ότι αυτή η φιλαρέσκεια – την οποία σε πιο μετριοπαθές επίπεδο ζηλεύει η αναπληρώτρια Μίνα Γκάγκα – θα έφτανε στο σημείο που έφτασε.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Τη Δευτέρα, που μας πέρασε, είδαμε στο Διαδίκτυο αλλά και σε κανάλια να παίζει ένα βίντεο για τον «έναν χρόνο από την έναρξη της επιχείρησης Ελευθερία» – δηλαδή την έναρξη του εμβολιασμού σε όλους τους Έλληνες, με πρωταγωνιστή τον πρώην Υπουργό.

Ας μας πει κάποιος, πότε ξαναείδε Υπουργό με νέο χαρτοφυλάκιο να ευλογεί τα γένια του, για δράση που αφορούσε σε κάτι εντελώς άσχετο με το νυν χαρτοφυλάκιο, χωρίς να έχει προσκληθεί να τοποθετηθεί.
Η εντύπωση που δόθηκε ήταν: «μη με ξεχνάτε, κάτι έκανα».

Για να είμαστε δίκαιοι, επί υπουργείας Κικίλια αναπτύχθηκε το πρόγραμμα της εμβολιαστικής κάλυψης, όμως το μεγαλύτερο βάρος το είχαν ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Είδε κανείς κάποιον από αυτούς να κάνει οπτικοακουστική φιέστα;

Θεμιστοκλέους – Πιερρακάκης

Μια και αναφέραμε τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να πούμε πως και οι δύο (καλά αλλά νευρικά παιδιά μας λένε και φοβερά αγενής ο κ. Θεμιστοκλέους, όπως η στήλη έχει ξαναγράψει) είναι φοβεροί doers στο θέμα των εμβολιασμών.

Όμως κάπου μεταξύ τους υπάρχει ένα μικρό χάσμα. Οι εμβολισμοί γίνονται, αλλά υπάρχουν κενά σε διάφορα θέματα, όπως το κλείσιμο ραντεβού, τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τα μπερδεμένα ΑΜΚΑ με ενήλικες και παιδιά και άλλα.
Κατά βάση κοινωνός αυτών γίνεται ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όμως για τεχνικά-πρακτικά ζητήματα μηχανοργάνωσης δεν μπορεί να δώσει λύση, καθώς αυτά ανήκουν σε αλλουνού οικόπεδο.

Ελεύθερες εξαγωγές εισαγόμενων φαρμάκων με υπογραφή Φιλίππου

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου να άρει τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, τις οποίες πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες.

Σε μια περίοδο, που σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις, κάτι τέτοιο φαίνεται πρωτάκουστο. Μάλιστα τόσο γενικευμένη άρση απαγόρευσης δεν θυμόμαστε πρόσφατα.
Ο δε κατάλογος των φαρμάκων, τα οποία οι φαρμακαποθήκες, ακόμη κι αν έχουν κάποιο πλεόνασμα, δεν πρέπει να τα στέλνουν στο εξωτερικό, δεν είναι μικρός και, μάλιστα, περιλαμβάνει και εμβόλια (όχι για την COVID-19 – αυτά με χαρά θέλουμε να τα διώξουμε).

Πληροφορίες της στήλης θέλουν την κίνηση Φιλίππου να δικαιολογεί η στρατηγική μιας νέας απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει εκ νέου απαγορεύσεις εξαγωγών.
Από την πλευρά των φαρμακευτικών δεν είδαμε κάποια αντίδραση ακόμη. Ίσως να έστειλαν κάποια επιστολή σε Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ, αλλά δεν το γνωρίζουμε.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, που αφορούν στο 2020, οι παράλληλες εξαγωγές γνώρισαν μεγάλες δόξες τότε και, μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση 26%. Σημαντικά κέρδη για πολλές ασθμαίνουσες φαρμακαποθήκες.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Άλμπερτ Μπουρλά: «Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω… μπορούμε να το πετύχουμε την άνοιξη»

Exit mobile version