Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ά. Γεωργιάδης: Αύριο συνάντηση για Ταμείο Καινοτομίας και φαρμακευτική δαπάνη

sinantisi farmakeftiki dapani kai tameio kainotomias

Άλλη μια συνάντηση για τη φαρμακευτική δαπάνη και το «σπάσιμο» του ενιαίου προϋπολογισμού, θα γίνει αύριο υπό τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του κλάδου του φαρμάκου και με τη συμμετοχή των κ.κ. Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, η συνάντηση με τα μέλη του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), του PIF (PhARMA Innovation Forum), του ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων), της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) είναι προγραμματισμένη για τις 2 μετά το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.

Ά. Γεωργιάδης: Άλλη μια συνάντηση για τη φαρμακευτική δαπάνη

Στόχος είναι ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που κάθε χρόνο καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε όλα τα νέα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση θα συζητηθεί και η ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας, που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη εκδήλωση του 1ου ΣΦΕΕ Patient Think Tank, θα δημιουργηθεί εντός του 2025.

“Το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει με θετικό μάτι το νέο αυτό κανάλι στη φαρμακευτική δαπάνη, που θα αποτελέσει τη μεταβατική αποζημίωση στις καινοτόμες και ακριβές νέες θεραπείες”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Προβληματίζουν τα στοιχεία της EFPIA

Τα στοιχεία της φετινής μελέτης της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) για την περίοδο 2020-2023, που αναμένεται να δημοσιευθούν αναλυτικά τις επόμενες μέρες, δείχνουν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με άλλους ευρωπαίους πολίτες, όσον αφορά στην πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες, που εγκρίνονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Ειδικότερα, την περίοδο 2020-2023 εγκρίθηκαν 173 φάρμακα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στην Ελλάδα, την 1η Ιανουαρίου 2025, ήταν διαθέσιμα τα 75.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής market access του ΣΦΕΕ, Χρίστος Γεωργακόπουλος, από το 45% των φαρμάκων, τα οποία έρχονται στη χώρα μας, το 25% είναι με πλήρη πρόσβαση και το 20% με περιορισμένη πρόσβαση (Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, ΙΦΕΤ κτλ).

Το υπόλοιπο 55% δεν περνά τα ελληνικά σύνορα και, μάλιστα, η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες φθάνει κατά μέσο όρο τις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

“Το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δισ. ευρώ. Από τη δαπάνη αυτή τα 3,5 δισ. ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δισ. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών. Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ένα σύστημα, το οποίο χωρίς τη συνεισφορά της θα είχε καταρρεύσει”, επεσήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, κάθε χρόνο η φαρμακευτική δαπάνη χρειάζεται να ενισχύεται με 350 εκατ. ευρώ, για να μην αυξάνονται οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το κράτος.

Διαβάστε επίσης

Σπάνιες παθήσεις: Τη Δευτέρα σε εφαρμογή ο πρώτος ψηφιακός Ελληνικός Χάρτης

Exit mobile version