Στον απόηχο των αποκαλύψεων, που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε ότι γίνονται εκτενείς έλεγχοι και στις συνταγές για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαγνωστικές εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής.
Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, η κα Καρποδίνη ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλος έλεγχος κυρίως για περιπτώσεις, που αφορούν σε βιταμίνες, μαγνήσιο, σίδηρο κτλ και ότι έχουν γίνει, ήδη, πάρα πολλοί καταλογισμοί.
Θ. Καρποδίνη για υπερσυνταγογράφηση
Πέρα, όμως, από το… πάρτι στις βιταμίνες και στα συμπληρώματα διατροφής, λαβράκια βγάζουν και οι συνεχείς όσο και εκτεταμένοι έλεγχοι, που διενεργεί ο ΕΟΠΥΥ, για τυχόν υπερσυνταγογράφηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαγνωστικών εξετάσεων.
«Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία, που προέβλεψε ο Υπουργός, είναι ότι προβλέφθηκε αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις και για λοιπές πράξεις και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και λοιπά.
Με εντολή του Υπουργού ήρθε πέντε μήνες μπροστά η υλοποίηση εισαγωγής αυτόματα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα βάζει μόνος του χειρόγραφα ό,τι νούμερα θέλει, για να δικαιολογεί το να περάσει σε μία νέα, πιο ακριβή θεραπεία ή να δώσει κάποια φάρμακα. Θα υπάρχει κόφτης και αυτό δεν θα του επιτρέπεται», εξήγησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
Δύο παραβάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Θεανώ Καρποδίνη, ανακαλύφθηκαν δύο σοβαρές περιπτώσεις με παράβαση άνω του 1 εκατομμυρίου, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ ήδη έκανε καταλογισμό περίπου 800.000 στον κάθε γιατρό.
«Τους τελευταίους 4-5 μήνες έχουν καταλογιστεί πάνω από 3.000.000 ευρώ. Οι έλεγχοι σε περίπου άλλο 1.000.000 αφορούν σε αντιδιαβητικά φάρμακα και οδήγησαν σε επιβολή ποινών σε 20 γιατρούς μέχρι στιγμής.
Παράλληλα τρέχει έλεγχος για υπερσυνταγογράφηση βιταμινών σε 15 γιατρούς. Είμαστε στο στάδιο του να δώσουν εξηγήσεις».
Οι ποινές των γιατρών
Ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε εξηγήσεις από 296 γιατρούς (ελέγχθηκαν οι τριπλάσιοι), στους οποίους καταλόγισε 300.000 ευρώ με τη μορφή προστίμου, καθώς εντοπίστηκαν ύποπτες συνταγές ύψους 422.000 ευρώ.
Ως προς τις ποινές, αυτές είναι διοικητικές και ποινικές, όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε παραβάτες γιατρούς έχει επιβληθεί διακοπή συνταγογράφησης για διάστημα από 6 έως 12 μήνες.
Επιπλέον 51 φαρμακοποιοί πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 800.000.
«Κάθε μήνα αποστέλλονται περίπου 34.625 ενημερωτικά και παραπεμπτικά γιατρών για την συνταγογράφηση φαρμάκων, που ξεπερνούν το όριο συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους. Όλοι αυτοί στέλνουν απολογία. Αν δεν μας πείσουν, μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο, όπου ελέγχουμε ΑΜΚΑ, μέσο όρο ανά ασθενή, δραστικές που δεν συμβαδίζουν μαζί, πολυφαρμακία κτλ», επεσήμανε η κα Καρποδίνη στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.
Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων
Οι τρεις πιο μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, στα οποία παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση το τελευταίο διάστημα, είναι τα αντιψυχωσικά, τα αντιδιαβητικά και τα καρδιολογικά.
Στο επίκεντρο των ελέγχων είναι πρωτίστως οι ασθενείς και φυσικά η δαπάνη. Απαντώντας σε ερώτηση του Healthstories, σχετικά με τους ηλεκτρονικούς φακέλους αυτών των ασθενών, που υπέστησαν την υπερσυνταγογράφηση, οι κυρίες Τζούμα (ΗΔΙΚΑ) και Καρποδίνη, όσο και ο Υπουργός εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλεψη και είναι δυνατή η ηλεκτρονική εκκαθάριση των προσωπικών τους φακέλων.
Τέλος είναι σε εξέλιξη σαρωτικός έλεγχος για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν καθημερινά πάνω από πέντε φάρμακα. Οι θεράποντες γιατροί τους θα λαμβάνουν μήνυμα, ώστε να επανεξετάζουν αν οι πάσχοντες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα εφ’ όρου ζωής.