Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι μπορώ να κάνω αν γνωρίζω μια γυναίκα που κακοποιείται – Οδηγίες από τους επισκέπτες υγείας

Τι μπορώ να κάνω αν γνωρίζω μια γυναίκα που κακοποιείται

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ταυτόχρονα ένα πρόβλημα υγείας και οικονομίας, καθώς πλήττει την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών και συνδέεται με την ανεργία και τη φτώχεια τους.

Η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει την ενδοοικογενειακή βία, τον βιασμό εντός και εκτός πολέμων, τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών, τη σεξουαλική παρενόχληση, το εμπόριο γυναικών, τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων νεαρών γυναικών και τον εξαναγκασμό παιδιών σε γάμο και σε αναπαραγωγή. Περιλαμβάνει επίσης τα εγκλήματα «τιμής» και έθιμα όπως το Sati (καύση ή ταφή γυναικών που είχαν χηρέψει σε Ινδία, Νεπάλ κλπ.).

Η ενδοοικογενειακή βία σήμερα στην Ελλάδα είναι ποινικό αδίκημα (νόμος 3500/2006) και μάλιστα αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή δε χρειάζεται μήνυση εκ μέρους του θύματος για τη δίωξη του δράστη.

Τον Απρίλιο του 2020 τα περιστατικά βίας (Διμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΓΓΟΠΙΦ Μάρτιος-Απρίλιος 2020) ξεπέρασαν τα 1.000, ενώ τους 3 πρώτους μήνες ήταν γύρω στα 300/μήνα.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2021 οι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι της γραμμής SOS 15900 έχουν δεχθεί 3.497 κλήσεις, εκ των οποίων 2.376 αφορούν περιστατικά βίας. Τα 1.361 είναι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, τα 69 σεξουαλικής παρενόχλησης και 36 βιασμού.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι ο γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να παραμένουν σε κακοποιητικές σχέσεις για διαφόρους λόγους, όπως για παράδειγμα, ο φόβος για αντίποινα από τον δράστη, n έλλειψη εναλλακτικών μέσων οικονομικής στήριξης, n ανησυχία για τα παιδιά τους, η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους, το στίγμα ή ο φόβος απώλειας επιμέλειας παιδιών που σχετίζονται με διαζύγιο και n ελπίδα ότι ο σύντροφος θα αλλάξει.

Οι Επισκέπτες Υγείας ως επαγγελματίες υγείας έχουν την εκπαίδευση και τη δυνατότητα να βρεθούν κοντά στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αξιοποιώντας την κατ οίκον επίσκεψη και τη θέση τους σε δομές (κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, σχολικό περιβάλλον) ώστε να εντοπίσουν, να υποστηρίξουν και κυρίως να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο των θυμάτων με υπηρεσίες και δομές υποστήριξης.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να δράσουν προληπτικά ενημερώνοντας και διαμορφώνοντας μελλοντικούς ενήλικες με υγιή πρότυπα συμπεριφοράς (σχολικός Επισκέπτης Υγείας) αλλά και συμβουλευτικά σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας ως αρμόδιος φορέας σε θέματα Προαγωγής και Αγωγής Υγείας δηλώνει δυναμικό παρόν για την δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων που θα προλάβουν περιστατικά σαν αυτά που τους τελευταίους μήνες αυξάνονται ανησυχητικά και στη χώρα μας.

Συμβουλές των Επισκεπτών Υγείας

Τι μπορούμε να κάνουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε συλλογικό επίπεδο:

Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας, όσον αφορά στις γυναίκες και τα κορίτσια καλύπτουν ευρύ φάσμα, από τη δημιουργία ψυχοπαθολογίας, κυρίως καταθλιπτικού τύπου, έως την ανεργία, τη φτώχεια και το θάνατο.

Τι μπορώ να κάνω αν γνωρίζω μια γυναίκα/ένα κορίτσι, που αντιμετωπίζει βία/ κακοποίηση;

Τι είναι βοηθητικό να γνωρίζω ως γυναίκα/ κορίτσι:

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι φορείς και οργανώσεις, που προσφέρουν υποστήριξη σε γυναίκες και κορίτσια θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιοι φορείς υπάρχουν που προσφέρουν υπηρεσίες για τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια;

Αν και οι παραπάνω παραπομπές αφορούν κυρίως στην περιοχή της Αττικής, Κέντρα και Ξενώνες για την κακοποιημένη γυναίκα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις της επαρχίας.

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Εκατοντάδες παιδιά θύματα κακοποίησης στις κοινωνικές υπηρεσίες

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης βιώνουν δεύτερη κακοποίηση από το σύστημα

Exit mobile version