Φωνές, εντάσεις, καβγάδες, απειλές, αθέμιτος ανταγωνισμός, “τρικλοποδιές”, διακρίσεις, υποτίμηση, χαμηλές αμοιβές, “τρελά” ωράρια… Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο είναι τοξικό.
Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσίευσε το British Medical Journal, έδειξε ότι ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον αυξάνει κατά 300% τις πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη οι εργαζόμενοι. Πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες από τις γυναίκες.
Τη μελέτη έκανε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και διήρκεσε έναν χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες, που δεν έχουν ως προτεραιότητα την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.
Αν και οι υπερωρίες είναι παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, “φτωχές” πρακτικές management αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη, ανακάλυψαν ερευνητές.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Amy Zadow, δήλωσε ότι η κακή εργασιακή κουλτούρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων.
Της μελέτης ηγείται το Παρατηρητήριο Ψυχοκοινωνικής Ασφάλειας της UniSA, η πρώτη ερευνητική πλατφόρμα στον κόσμο, που εξερευνά την ψυχολογική υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας.
Το κλίμα ψυχοκοινωνικής ασφάλειας (PSC) είναι ο όρος, που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει πρακτικές διαχείρισης και συστήματα επικοινωνίας και συμμετοχής, που προστατεύουν την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η Dr Zadow δήλωσε ότι, όπως φαίνεται, εταιρείες, που αποτυγχάνουν να ανταμείψουν ή να αναγνωρίσουν τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σκληρά, έχουν παράλογες απαιτήσεις από εκείνους και δεν τους δίνουν αυτονομία, θέτοντας το προσωπικό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Δεύτερη μελέτη, του καθηγητή Dollard, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Work and Organizational Psychology, ανακάλυψε ότι το χαμηλό κλίμα ψυχοκοινωνικής ασφάλειας είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για εκφοβισμό (bullying) και για συναισθηματική εξάντληση.