Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μυρίζουν άσχημα τα ρούχα μετά το πλυντήριο; Tι μπορεί να φταίει

murizoun ta royxa sto plintirio

Photo Shutterstock

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να έχεις μόλις βγάλει τα ρούχα από το πλυντήριο αλλά να μη  μυρίζουν ωραία. Και μπορεί να νομίζεις ότι τα κάνεις όλα τέλεια  αλλά δεν είναι πάντα έτσι αγαπημένη μου. Υπάρχουν μερικά συχνά λάθη κατά το πλύσιμο που κάνουν τα ρούχα να μη μυρίζουν ωραία, λέει η Mary Gagliardi, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καθαριστηρίων, “Dr. Laundry”.

Λόγοι που μυρίζει το πλυντήριο ρούχων σου

Χαμηλές θερμοκρασίες ή με λίγο/υπερβολικό απορρυπαντικό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που υπάρχει περίπτωση να κάνεις, είναι το να πλένεις τα ρούχα σου σε λανθασμένη θερμοκρασία. Εάν βάζεις το πρόγραμμα σε χαμηλή θερμοκρασία, υπάρχει περίπτωση να μη πλυθούν σε βάθος τα ρούχα σου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσάρεστες οσμές. Επομένως, όσα υφάσματα το επιτρέπουν, ενδείκνυται να τα πλένεις στους 60. Επίσης, ένας λόγος που μυρίζει το πλυντήριο ρούχων είναι το γεγονός ότι δε βάζεις σωστή ποσότητα απορρυπαντικού.

Εάν τοποθετείς λίγο απορρυπαντικό στη θήκη, υπάρχει περίπτωση να μη πλυθούν καλά τα ρούχα και να μυρίζουν στο τέλος της πλύσης. Από την άλλη πλευρά, η περίσσεια ποσότητα απορρυπαντικού είναι ικανή να αφήσει υπολείμματα, τα οποία αφήνουν επίσης μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το απορρυπαντικό σε συγκεκριμένη δοσολογία. Συνήθως, συνοδεύουν τις συσκευασίες, καπάκια συγκεκριμένης ποσότητας για δική σου διευκόλυνση.

Μυρωδιά καινούργιου

Ίσως έχεις παρατηρήσεις ότι τα καινούργια αντικείμενα έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Η οσμή των μετάλλων και των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή είναι πολύ συγκεκριμένη και εσωκλείεται όταν αυτή συσκευάζεται. Ωστόσο, εάν μόλις το έχεις αγοράσει και μυρίζει το πλυντήριο ρούχων, μην ανησυχείς! Με τις πρώτες πλύσεις που θα βάλεις σε λειτουργία, η ιδιαίτερη μυρωδιά θα φύγει από μόνη της χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ταυτόχρονα, αν αφήσεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή θα βοηθήσει στο να φύγει η οσμή του καινούργιου αντικειμένου, λέει η Gagliardi.

Δυσλειτουργία αποχέτευσης

Μόλις εντοπίσεις περίεργη μυρωδιά στον κάδο, καλό θα ήταν να κάνεις έναν καθαρισμό στο πλυντήριο ρούχων σου, ώστε να απολυμανθεί και να απαλλαγείς από τη δυσοσμία. Παρ’ όλα αυτά, εάν το έχεις καθαρίσει απ’ άκρη σε άκρη και η μυρωδιά παραμένει παγιδευμένη, τότε το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Θα πρέπει να ελέγξεις την αποχέτευση της λευκής σου συσκευής. Ενδέχεται να μη λειτουργεί σωστά και να χρειάζεται επισκευή από τεχνικό.

Υπερφόρτωση κάδου

Σε κάθε συσκευή πλυντηρίου μπορείς να βάλεις συγκεκριμένο βάρος ρούχων στον κάδο σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο. Συνεπώς, αναφέρει η Gagliardi, εάν προσπαθήσεις να προσθέσεις μεγαλύτερη ποσότητα στον κάδο από αυτή που δέχεται κανονικά, τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι δε θα καθαριστούν καλά τα ρούχα σου και συνεπώς θα μυρίζει το πλυντήριο ρούχων περίεργα μόλις ανοίξεις την πόρτα. Επίσης, θα αναγκαστείς να τα ξαναβάλεις για πλύση και αυτή τη φορά σε δύο διαφορετικές πλύσεις. Ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να δημιουργηθεί βλάβη στο μηχανισμό της συσκευής, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το ριψοκινδυνέυσεις άδικα.

Άμεσες λύσεις

Καθαρίστε το φίλτρο 

Αν το πλυντήριο σου μυρίζει μούχλα, μπορεί να μη στραγγίζει καλά. Αφαίρεσε το φίλτρο και καθάρισέ το με απορρυπαντικό και ζεστό νερό. Τα φίλτρα διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης για συγκεκριμένες οδηγίες. Το καθάρισμα του φίλτρου, ειδικά αν το πλυντήριό σου μυρίζει μούχλα, μπορεί να είναι φασαρία – οπότε μπορεί να θέλεις να φορέσεις γάντια ή ποδιά και να βάλεις από κάτω μία λεκάνη για να προστατεύσεις το πάτωμα. Καθαρίζοντας το φίλτρο, θα απομακρύνεις τυχόν συσσωρευμένα χνούδια και ίνες που ενδέχεται να παγιδεύουν απορρυπαντικό και σωματίδια βρομιάς, κάνοντας το πλυντήριο σου να μυρίζει άσχημα.

Καθαρίστε τη θήκη του απορρυπαντικού

Με ζεστό νερό και ένα υγρό πανί, απομάκρυνε τυχόν κολλώδη υπολείμματα από τη θήκη του απορρυπαντικού του πλυντηρίου σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα σημεία που είναι δύσκολο να φτάσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να φοράς γάντια και παλιά ρούχα αν φοβάσαι μη λερωθείς.

Καθαρίστε το εσωτερικό του πλυντηρίου 

Αν το πλυντήριο σου μυρίζει, είναι πιθανό να έχουν συσσωρευθεί βρομιά, μούχλα και υπολείμματα απορρυπαντικού στο λάστιχο και στο εσωτερικό του κάδου. Καθάρισε τις περιοχές αυτές με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο λάστιχο και τη γύρω περιοχή. Αφού απλώσεις το διάλυμα, περίμενε δέκα λεπτά και μετά σκούπισε με καθαρό, στεγνό πανί. Είναι σημαντικό μετά να κάνεις μία πλύση, χωρίς ρούχα, για να ξεπλυθεί ο κάδος από το απορρυπαντικό πριν τον χρησιμοποιήσεις για να πλύνεις ρούχα.

Κάντε μια πλύση, χωρίς ρούχα, στην υψηλότερη θερμοκρασία

Βάλε το πλυντήριο σου να κάνει μια πλύση άδειο, με καυτό νερό, με κρυσταλλική σόδα πλυντηρίου ή καθαρό ξίδι, για να απομακρυνθεί εντελώς η μούχλα και τα κατάλοιπα βρομιάς. Και σε αυτήν την περίπτωση, αν βάλεις το πλυντήριό σου να κάνει ένα γρήγορο ξέβγαλμα μετά – επίσης σε υψηλή θερμοκρασία – θα διασφαλίσεις ότι δεν θα έχουν μείνει υπολείμματα απορρυπαντικού ή ξιδιού στην επόμενη πλύση σου. Αν το κάνεις αυτό τακτικά, το πλυντήριό σου θα διατηρείται σε άριστη κατάσταση και χωρίς μυρωδιές.

Διαβάστε επίσης

Προθέρμανση φούρνου: Πότε είναι απαραίτητη και πότε όχι

Οι αγχωμένοι 50ρηδες κινδυνεύουν από αυτή τη νευρολογική πάθηση

Exit mobile version