Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Παραϋπνία: Πού οφείλεται αυτή η περίεργη διαταραχή

paraypnia diataraxi

Παραμιλητό, κλωτσιές, φωνές, απότομες κινήσεις, ακόμα και ολιγόλεπτες αφυπνίσεις ή υπνοβασία, χαρακτηρίζουν την παραϋπνία, αυτή τη διαταραχή που είναι πολύ ενοχλητική αλλά μπορεί να υποκρύπτει και σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου και η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, έχει συσχετιστεί με χρόνιες ασθένειες που κυμαίνονται από την κατάθλιψη ως το διαβήτη τύπου 2. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, επισημαίνει ότι το 65% του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωή του θα μιλήσει στον ύπνο του.

Αν και η περίεργη αυτή διαταραχή μπορεί  να αντιμετωπιστεί, τα άτομα που παρουσίαζουν παραϋπνία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση να κρύβεται κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως τονίζει ο Δρ Carlos Schenck, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Hennepin County Medical Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, η παραϋπνία είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άλλης διαταραχής ύπνου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ακαδημίας, όταν τα επεισόδια ομιλίας στον ύπνο γίνονται συχνότερα, εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ή όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως κινήσεις των άκρων, υπνηλία την ημέρα, είναι επιτακτική ανάγκη να επικοινωνήσετε με γιατρό.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η παραϋπνία

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτικές και μη παρεμβάσεις. Ο στόχος είναι η ομαλοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου, εν ολίγοις η «κανονικοποίηση» αυτού για τον πάσχοντα, εξαλείφοντας οποιοδήποτε παράγοντα/διαταραχή/νόσο (υπνική ή μη) που μπορεί να διασπά ή να επιδεινώνει τον ύπνο.

Η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Ύπνου, Ψυχιατρικής και Επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, Jennifer Mundt, δήλωσε ότι για να αντιμετωπιστεί η απώλεια του ύπνου, εξαιτίας των συμπτωμάτων της παραϋπνίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία συσκευή που παράγει ήπιο θόρυβο, όπως ένας ανεμιστήρας.

«Οι ωτοασπίδες ή τα άνετα ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της», συμπλήρωσε ενώ μία ακόμα συμβουλή που δίνει η ειδικός, είναι να κοιμάστε νωρίτερα από το σύντροφό μας, έτσι ώστε να μετριάζονται τα επίπεδα ενόχλησης.

Διαβάστε επίσης 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για το πολλαπλoύν μυέλωμα – Σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας σε νέες μελέτες

Exit mobile version