Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς να τις ρίξετε

Παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς να τις ρίξετε

Οι χαμηλοί παλμοί της καρδιάς, είναι συνήθως ένδειξη καλής υγείας, ενώ όταν οι παλμοί είναι ανεβασμένοι αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων επιπλοκών, όπως η υπόταση, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια, και δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στο στήθος, η ζαλάδα, η δύσπνοια και το αίσθημα αδυναμίας.

Η μέτρηση της παλμών, αναφέρει το Medical News Today, θεωρητικά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο για να είναι πιο αξιόπιστη είναι καλύτερο να γίνεται το πρωί και συγκεκριμένα αμέσως μόλις ξυπνάτε.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σωστή μέτρηση των παλμών είναι τα εξής:

Φυσιολογικοί παλμοί ανά ηλικία

Το φυσιολογικό όριο των παλμών της καρδιάς καθορίζεται με βάση παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση, η ηλικία, τα επίπεδα του στρες και η ορμονική λειτουργία. Για τους περισσότερους ενήλικες, ιδανικοί θεωρούνται οι παλμοί μεταξύ 60 και 100 το λεπτό (bpm).

Για να υπολογίσετε το ανώτατο φυσιολογικό όριο για εσάς, αφαιρέστε την ηλικία σας από τον αριθμό 220. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται στο 50% με 70% αυτού του αριθμού. Κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών δραστηριοτήτων, φυσιολογικοί θεωρούνται οι παλμοί που κυμαίνονται στο 70% με 85% του ανώτατου ορίου.

Για παράδειγμα, για ένα άτομο 40 ετών, το ανώτατο φυσιολογικό όριο των παλμών είναι 180. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 90 και 126, ενώ κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης υψηλής έντασης μεταξύ 126 και 153.

Ανάλογα με την ηλικία, οι ιδανικοί και οι μέγιστοι παλμοί αποτυπώνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.

Πώς θα ρίξετε τους παλμούς της καρδιάς

Οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να παρουσιάσουν απότομη αύξηση λόγω του έντονου στρες ή επιβαρυντικών παραγόντων στο περιβάλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της αιτίας της αύξησης των παλμών είναι η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αν οι παλμοί της καρδιάς σας παραμένουν ανεβασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να υποδεικνύουν κάποια υποκείμενη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως αναιμία, διαταραχή της ορμονικής λειτουργίας, βλάβη στην καρδιά κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Η φυσική κατάσταση της καρδιάς μετά από άσκηση, επηρεάζει τρεις μορφές καρκίνου

Πώς συνδέεται η ανδρική υπογονιμότητα με την εφηβική παχυσαρκία

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version