Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Κυτταρίτιδα: Πώς θα επιτεθούμε στον μεγάλο εχθρό του καλοκαιριού

Κυτταρίτιδα: Πώς θα επιτεθούμε στον μεγάλο εχθρό του καλοκαιριού
Η ώρα της παραλίας έφτασε. Καινούργια μαγιό, πετσέτες, αντηλιακά και φύγαμε. Ναι, αλλά ….το μάτι μας πέφτει πάντα ή σχεδόν πάντα στα καλογυμνασμένα κορμιά, τα αψεγάδιαστα σώματα χωρίς κυτταρίτιδα κι αυτόματα κοιτάζουμε το δικό μας κορμί κι βλέπουμε τον «εχθρό» ότι υπάρχει και αναρωτιόμαστε υπάρχουν σώματα χωρίς κυτταρίτιδα και πώς το καταφέρνουν…
Μην πάει όμως το μυαλό σας ότι κυτταρίτιδα έχουν μόνο οι «γεματούλες», ίσως αυτό είναι λίγο καθησυχαστικό για όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω. Μπορεί η κυτταρίτιδα να αφορά τις γυναίκες αλλά δεν κοιτάζει ούτε ηλικία αλλά ούτε και βάρος. Κυτταρίτιδα έχει μια κοπέλα 80 κιλά αλλά και μια κοπέλα 60 ή λιγότερα κιλά. Ίσως να το έχετε διαπιστώσει κι εσείς, αλλά για να δούμε τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε να την κάνουμε παρελθόν, σύμφωνα με τις συμβουλές που μας δίνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστασία Κουκιαδάκη.

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα στη γυναίκα στις μέρες μας. Δεν είναι τίποτα άλλο από την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό. Συνοδεύεται από εμφάνιση “ρυτίδων” στο δέρμα. Αφορά κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και από αυτόν το μεγαλύτερο ποσοστό (75-85%).
Υπάρχουν τρία είδη κυτταρίτιδας
1) συσχετισμένη (κατακράτηση λίπους και νερού), 2) σκληρή (κατακράτηση λίπους), 3) μαλακή (κατακράτηση νερού).
Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι: μηροί, γλουτοί, εσωτερικό των μπράτσων, στομάχι, κοιλιά, γάμπες.
Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν και επιδρούν θετικά στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι οι εξής:
Εφόσον γνωρίζουμε τις αιτίες μπορούμε να αντιδράσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Κατά μέτωπον επίθεση

Οι διατροφικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να κάνουμε «επίθεση» στην κυτταρίτιδα είναι οι εξής:
1) Μειωμένη πρόσληψη λίπους αλλά σε ποιο είδος λίπους; Επιβάλλεται ο περιορισμός του «κακού» λίπους που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά (ο κρόκος των αυγών). Αυτό του είδους το λίπος πρέπει να κατέχει ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας. Το «καλό» λίπος που πρέπει να καταναλώνουμε βρίσκεται στο ελαιόλαδο , αβοκάντο, ελιές, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
2) Νερό: θα πρέπει να υπάρχει καλή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι κατά την διάρκεια των γευμάτων, το καλύτερο είναι μίση ώρα πριν το γεύμα μας), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).
3) Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων): πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της , ας μην ξεχνάμε ότι πολλά τρόφιμα έχουν κρυφή ζάχαρη), και να λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και μη αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας “κρατάει” για πιο πολύ χορτάτους και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά στην ημέρα μας.
Πιο συγκεκριμένα η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη.
Προσοχή στην ζάχαρη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη της έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα απλά σάκχαρα (οι τροφές δηλαδή όπου η ζάχαρη βρίσκεται με την κανονική της μορφή) απελευθερώνονται απότομα και γρήγορα στην κυκλοφορία με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομη υπεργλυκαιμία.
Αντίθετα, τα σύνθετα σάκχαρα ή τα αργής αποδέσμευσης σάκχαρα προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται.
Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μυς αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό.
Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού. Και ας μην ξεχνάμε εκείνο που παχαίνει είναι η αντίδραση του σώματος μας στους επιπλέον υδατάνθρακες.
4) Μειωμένο αλάτι: το αλάτι όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού “fast food” αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.
5) Η άσκηση. Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.
6) Ένα κουταλάκι ωμέγα 3- λιπαρού οξέως θα βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση και συνεπώς στην κυκλοφορία τους αίματος.
7) Η αποφυγή καφεΐνης, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης (όπως ακριβώς γίνεται και με τους υδατάνθρακες που περιέγραψα παραπάνω).

Διαβάστε επίσης

Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο πιθανόν επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια
Υπουργείο Υγείας: Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα – 6+1 συμβουλές
Exit mobile version