Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

The Eye Diet: Τροφές και συνήθειες για να έχεις καλή όραση σε όλη σου τη ζωή

7 τροφές για υγιή μάτια και όραση

Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγαλώνοντας η όρασή μας περιορίζεται ή ακόμη εμφανίζονται προβλήματα που μας κάνουν να νιώθουμε ανασφαλείς με τις δυνατότητες της όρασης, αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές ή ακόμα και συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε υψηλά τα standards στο πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.

Διατροφικές αλλαγές για καλύτερη όραση

Η καλή όραση είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή. Μας βοηθά να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες με ευκολία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνολογίας και τον παρατεταμένο χρόνο οθόνης, συχνά παραμελούμε την όρασή μας, οδηγώντας σε αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με αυτή. Ενώ η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της όρασής μας, οι επιλογές του τρόπου ζωής και η διατροφή μας επηρεάζουν επίσης την όρασή μας.

Η δίαιτα παίζει ρόλο

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε στο σώμα σας τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται και για υγιή όραση. Τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και το μαρούλι είναι πλούσια σε λουτεΐνη/ζεαξανθίνη και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το μάτι από το επιβλαβές μπλε φως και τις ελεύθερες ρίζες. Άλλες πηγές αυτών των αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν το καλαμπόκι, τα αυγά, το πορτοκάλι και την παπάγια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν λιναρόσπορους, λιναρόσπορο, ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και τα καρύδια.

Οι βιταμίνες Α, C και Ε και ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα καρότα, τα μάνγκο, τις κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι και τις γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη C βρίσκεται στο μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή και τις κόκκινες πιπεριές. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και το σπανάκι. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα ρεβίθια, στο κόκκινο κρέας και στο γιαούρτι. Η συμπερίληψη αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

​Τροφές επιβλαβείς για την όραση

Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τροφές που μπορεί να βλάψουν την όρασή μας. Η κατανάλωση δίαιτας υψηλής θερμιδικής αξίας που αποτελείται από γλυκά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέας, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, τηγανητά σε φυτικά έλαια που περιέχουν trans-λιπαρά, όπως λάδι βανασπάτι, ζάχαρι και τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως τα οστρακοειδή και ορισμένα ψάρια όπως το λαβράκι μπορούν όλα να επηρεάσουν αρνητικά την όρασή μας, σύμφωνα με τους ειδικούς στο timesofindia.

Ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μαζί με τις διατροφικές αλλαγές, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Οι τακτικές περιεκτικές οφθαλμικές εξετάσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση τυχόν υποκείμενων οφθαλμικών παθήσεων. Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους οφθαλμολογική εξέταση σε ηλικία τεσσάρων μηνών, ακολουθούμενη από ετήσιες εξετάσεις μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών και στη συνέχεια εξετάσεις ανά διετία. Τα πρόωρα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση σε ηλικία δύο εβδομάδων για να αποκλειστεί η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (ROP) Όσοι έχουν διαθλαστικά σφάλματα θα πρέπει να ελέγχονται στα μάτια τους κάθε έξι μήνες και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια εξέταση. Άτομα άνω των 40 ετών θα πρέπει να ελέγχονται στα μάτια τους για γυαλιά ανάγνωσης.

​Ο ρόλος της άσκησης και του ύπνου

Η τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γενικών καταστάσεων υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων και αμφιβληστροειδοπάθειας. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης απαραίτητη, καθώς όχι μόνο επηρεάζει τους πνεύμονές μας, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πρώιμου καταρράκτη. Η βέλτιστη χρήση των οθονών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Η μείωση των εκπομπών μπλε φωτός από τα φώτα LED και τις οθόνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας, της κούρασης και της αφυδάτωσης των ματιών. Ο ύπνος για 7-8 ώρες την ημέρα και η αποφυγή των οθονών κοντά στο προσκεφάλι σας είναι επίσης σημαντικό, καθώς τα μπλε φώτα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας.

Προστασία των ματιών

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας γυαλιά ηλίου με προστασία UV. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και η άσκηση γενικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών μας και η αποφυγή αγγίγματος των ματιών μας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μολύνσεων των ματιών. Η ανάπαυση των ματιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν εργάζεστε σε υπολογιστές, είναι επίσης σημαντική.

Τακτικός έλεγχος

Εκτός από τη λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων, είναι επίσης σημαντικό να υποβάλλεστε σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια οφθαλμικών παθήσεων και να παρέχουν θεραπεία πριν επιδεινωθεί η κατάσταση. Άτομα άνω των 40 ετών ή με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων θα πρέπει να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση κάθε 1-2 χρόνια. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να προωθήσει την υγιή όραση. Τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια και τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνες A, C και E, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να συνιστώνται από οφθαλμίατρο.

Ενυδάτωση

Τέλος, η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών ματιών. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και άλλες ενοχλήσεις στα μάτια. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Η διατήρηση της υγιούς όρασης απαιτεί έναν συνδυασμό υγιεινών συνηθειών, προληπτικών μέτρων και τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, τα άτομα μπορούν να προάγουν την υγιή όραση και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Πρωτοπόρο σχέδιο δράσης για πέρασμα από το κάπνισμα στο άτμισμα

Σιάσος, Πρ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: Τα μεγάλα γεύματα τις ημέρες των εορτών είναι κίνδυνος για την καρδιά μας

Exit mobile version