Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Κολύμπι και περίοδος: Όλα όσα θέλεις να μάθεις και δεν τολμάς να ρωτήσεις

θαλασσινο νερό

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ένα από εκείνα τα θέματα για τα οποία όλες οι γυναίκες έχουν απορίες και πολλές φορές δεν τολμούν να ρωτήσουν. Μπορείς να κολυμπήσεις ενώ έχεις περίοδο; Τι πρέπει να φοράς για να προστατευτείς ενώ κολυμπάς στην περίοδο σου;

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν πραγματικά να απολαύσουν μια βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα, χωρίς τον φόβο να αφήσουν ένα ίχνος αίματος περιόδου.

Η σύντομη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι, ναι, μπορείτε οπωσδήποτε να κολυμπήσετε στην περίοδο σας. «Οι άνθρωποι πιστεύουν συχνά ότι δεν μπορείς να κολυμπήσεις την περίοδο σου», εξηγεί στο cosmopolitan.com, η Δρ Helen O’Neill, ειδικός στην επιστήμη της αναπαραγωγής και διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Hertilty Health. «Ωστόσο, τα προϊόντα περιόδου, ειδικά τα ταμπόν και τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, επιτρέπουν να κάνετε μια βουτιά, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν διαρροές».

Αν και είναι ασφαλές να κάνετε μια βουτιά εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν ή κύπελλο εμμήνου ρύσεως, η Dr O’Neill συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε σερβιέτα καθώς θα μπορούσε να απορροφήσει το νερό.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Είναι απίθανο να κολλήσεις μια κολπική λοίμωξη από το κολύμπι απλώς και μόνο επειδή έχεις περίοδο, αν και η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται εάν ​​κολυμπήσεις έντονα.

«Το κολύμπι σε μολυσμένο νερό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ερεθισμού του δέρματος και λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη)», επισημαίνει η Δρ O’Neill. «Το να φοράς ένα βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το κολύμπι, μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ερεθισμού και μόλυνσης. Ωστόσο αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου». Και προσθέτει: «Συνιστάται πάντα ένα ντους μετά το κολύμπι και η αλλαγή καθαρών, στεγνών ρούχων».

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη διαρροών όταν βρίσκεστε στο νερό κατά την περίοδό σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η δική σας άνεση και ασφάλεια.

Γενικά είναι ασφαλές να κολυμπάτε ενώ έχετε περίοδο καθώς σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται και οι κράμπες που όλες ξέρουμε πόσο ενοχλητικές είναι.

Ταμπόν

Τα ταμπόν είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση της περιόδου σας ενώ κολυμπάτε. Όχι μόνο είναι διακριτικά και εύχρηστα, αλλά το μόνο πράγμα που πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε είναι να κρύψετε το κορδονάκι στο μαγιό σας.

Απλά φροντίστε να αλλάζετε συχνά το ταμπόν σας, να χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη δυνατή απορρόφηση και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τη χρήση. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να αφήνετε τα ταμπόν στον κόλπο σας για περισσότερες από οκτώ ώρες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό το συντομότερο δυνατόν καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία αποτελεί απειλή για τη ζωή.

Κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Μοιάζει με μικρό ελαστικό δοχείο σε μορφή καμπάνας ή τουλίπας με «ουρά», κατασκευασμένο από σιλικόνη. Τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας και όταν εφαρμοστεί «ανοίγει» στο εσωτερικό. Ο δίσκος λειτουργεί σαν ταμπόν, αλλά αντί να απορροφά τις εκκρίσεις, απλώς τις μαζεύει. Αφού γεμίσει το μπολ σιλικόνης, μένει μόνο να το αφαιρέσετε και να το ξεπλύνετε από το αίμα. Το εν λόγω κύπελλο είναι επαναχρησιμοποιούμενο.

Δυστυχώς, τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως δεν είναι πάντα τα πιο εύκολα στη χρήση, αλλά γίνεται ευκολότερη η τοποθέτησή τους με την πρακτική. Απλά βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το κύπελλο της εμμήνου ρύσεως κάθε 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας, φροντίζοντας πάντα να έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Εμμηνορροϊκοί δίσκοι

Αν και οι εμμηνορροϊκοί δίσκοι δεν είναι τόσο δημοφιλείς στη χώρα μας, εξακολουθούν να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη διαρροών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Παρόμοια με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, αυτοί οι δίσκοι συλλέγουν εσωτερικά το αίμα περιόδου.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν τους εμμηνορροϊκούς δίσκους πιο άνετους από τα κύπελλα ή τα ταμπόν, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν ενεργό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι εμμηνορροϊκοί δίσκοι έχουν πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εισαχθούν (ειδικά στην αρχή). Οι περισσότεροι εμμηνορροϊκοί δίσκοι δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αντικαθιστάτε.

Μαγιό ειδικά σχεδιασμένα για την περίοδο

Χάρη στην τεχνολογία, υπήρξε μια αύξηση στη ζήτηση στα εσώρουχα και τα μαγιό που κάνουν το κολύμπι στην περίοδό σας παιχνιδάκι.

Τα συγκεκριμένα μαγιό περιόδου έχουν ενσωματωμένη προστασία από διαρροές, αλλά δεν συνιστώνται για έντονες ροές. Επίσης το μειονέκτημά τους είναι ότι είναι ακριβά και πρέπει να τα παραγγείλετε από το εξωτερικό.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την γιατρό, τίποτα δεν μπορεί να σας εμποδίσει να χαρείτε το κολύμπι ή την ηλιοθεραπεία, εκτός αν σας το απαγορεύσει ο γυναικολόγος σας. Ωστόσο, αποφύγετε τις σερβιέτες καθώς στην περίπτωση αυτή μπορεί να γλιστρήσουν και να φύγουν ενώ θα βραχούν εντός του νερού και θα πάψουν να σας προσφέρουν την προστασία που αναζητάτε.

Διαβάστε επίσης 

Μπορεί να ελεγχθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων από το “Αττικόν” για την ανάπτυξη θρόμβων σε ογκολογικούς ασθενείς

 

 

 

 

 

Exit mobile version