Στην πραγματικότητα, όσο άκακη κι αν δείχνει, η οικιακή σκόνη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B, η οικιακή σκόνη περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων,
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια στις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων ποίκιλαν ανάλογα με το που βρισκόταν το σπίτι, ποιοι το κατοικούσαν και αν υπήρχαν ζώα σε αυτό.
Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων οικιακής σκόνης αποκάλυψε ένα θηριοτροφείο μικροσκοπικών πλασμάτων! Κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιείχε περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων και πάνω από 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ορισμένα, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος σχετίζονταν άμεσα με το ανθρώπινο δέρμα. Ενώ άλλα, όπως το βακτηροειδές σχετίζονταν άμεσα με τα κόπρανα.
Σύμφωνα με τον Δρ Νοα Φιερερ, επίκουρο καθηγητή Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας «είναι γνωστό ότι τα μικρόβια ζουν μαζί μας. Αυτό που μελετάμε είναι η ποικιλία τους. Οι περισσότεροι μύκητες που συναντήσαμε στα σπίτια προέρχονταν έξω από αυτά. Μπαίνουν όμως στο σπίτι μέσω του ρουχισμού μας ή από τα ανοιχτά πορτο-παράθυρα. Επομένως ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του τύπου των μυκήτων που υπάρχουν σ’ ένα σπίτι είναι η τοποθεσία που βρίσκεται».
Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα βακτήρια που υπήρχαν στα σπίτια ήταν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο του ενοίκου. Κι αυτό γιατί κάποια είδη βακτηρίων είναι συχνότερα στα γυναικεία σώματα και έτσι επηρεάζουν το περιεχόμενο της οικιακής σκόνης.
Τέλος, τα κατοικίδια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μικροβιακό μείγμα. «Ένας σκύλος ή μια γάτα μέσα στο σπίτι έχει σημαντική επίπτωση στα βακτήρια που εντοπίσαμε. Αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι τα ζωντανά είχαν την ισχυρότερη επιρροή στο μικροβιακό μείγμα, από ότι η τοποθεσία ή η διάταξη του σπιτιού» προσθέτει ο Δρ Φιερερ.
Σκόνη στο σπίτι: Τι μπορείτε να κάνετε
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον χώρο μας μέσω της επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον: από τα ανοιχτά παράθυρα και την πόρτα, ή τα ρούχα και τα παπούτσια μας. Προφανώς, το σπίτι σας δεν μπορεί να μείνει μονίμως ερμητικά κλειστό, ούτε υπάρχει λόγος να κυκλοφορείτε συνεχώς με ένα απολυμαντικό στο χέρι.
Είναι σημαντικό, όμως, να ξεσκονίζουμε συχνά και να απολυμαίνουμε τακτικά τον προσωπικό μας χώρο, ιδιαίτερα αντικείμενα και σημεία που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως το γραφείο μας, ο υπολογιστής, ο πάγκος της κουζίνας, το τραπέζι και το κρεβάτι μας και ούτω καθεξής.
Η σκόνη γίνεται επικίνδυνη όταν συσσωρεύεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις, και κάνοντας το σώμα μας ευάλωτο σε ιώσεις. Φροντίστε, λοιπόν, να αερίζετε καλά τον χώρο σας και να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών σας, καθώς και τα πτερύγια των ανεμιστήρων που χρησιμοποιείτε στον χώρο σας.
Η σκόνη είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Διατηρώντας τη, ωστόσο, σε κατάλληλα επίπεδα, θα προστατέψουμε τόσο τη δική μας υγεία, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων.
Διαβάστε επίσης
Σε αυτά τα κόλπα κατέφυγαν οι γυναίκες για τη σεξουαλική τους ευχαρίστηση στη διάρκεια της πανδημίας
Τρέχει η μύτη σας κατά τη διάρκεια του φαγητού; Δείτε τι φταίει