Το πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και δείκτης υγείας. Αν παρατηρείτε άσπρες τρίχες πριν τα 35 ή 40, ίσως οφείλεται όχι μόνο στη γενετική προδιάθεση, αλλά και σε διατροφικές ελλείψεις, ορμονικές διαταραχές ή αυξημένο στρες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12, σιδήρου, χαλκού ή φολικού οξέος (B9), μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης — της χρωστικής ουσίας που δίνει στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Όταν μειώνεται η μελανίνη, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα ή λευκά.
Το πρόβλημα όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί ,ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί, με σωστή διατροφή και φυσικές λύσεις που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών από μέσα προς τα έξω.
Οι περισσότεροι θεωρούμε πως τα λευκά ή γκρίζα μαλλιά είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Ωστόσο, η εμφάνιση άσπρων τριχών μπορεί να ξεκινήσει και πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο — και συχνά αυτό οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις.
Η απουσία βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως η βιταμίνη B-12, το φολικό οξύ (B-9), ο σίδηρος και ο χαλκός μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη αποχρωματοποίηση των μαλλιών, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology το 2016 συνέδεσε άμεσα την πρόωρη γκριζάρισμα των μαλλιών με ανεπάρκεια σε σίδηρο, βιταμίνη Β-12, φερριτίνη και χαλκό.
Η σημασία της σωστής διατροφής για υγιή, λαμπερά μαλλιά
Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, ενισχύει όχι μόνο τη γενική υγεία, αλλά και την καλή κατάσταση των μαλλιών. Έτσι, μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση λευκών τριχών, να αποκτήσετε πιο δυνατά μαλλιά και να διατηρήσετε το φυσικό τους χρώμα για περισσότερο καιρό.
Βιταμίνη B-12: Χαμηλή απορρόφηση με την ηλικία
Μετά τα 50, ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη B-12, η οποία είναι κρίσιμη για την υγεία των μαλλιών. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας, εντάξτε στη διατροφή σας:
- Αυγά
- Συκώτι
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Ψάρια
- Οστρακοειδή
Σύμφωνα με το Αμερικανικό National Institutes of Health (NIH), οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια βιταμίνης B-12 λόγω μειωμένης γαστρικής οξύτητας.
Βιταμίνη B-9 (φολικό οξύ): Το «κλειδί» για τον κυτταρικό μεταβολισμό
Η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων, άρα και στην εμφάνιση λευκών μαλλιών. Καλές διατροφικές πηγές:
- Σπανάκι
- Φακές
- Σπαράγγια
- Ρεβύθια
- Μαγειρεμένο ρύζι
- Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Το φολικό οξύ συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση, ενώ η έλλειψή του έχει συνδεθεί με διαταραχές στην παραγωγή μελανίνης.
Χαλκός: Το ιχνοστοιχείο που επηρεάζει το φυσικό χρώμα στα μαλλιά
Ο χαλκός συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής που δίνει χρώμα στα μαλλιά.
Για να τον αυξήσετε:
- Προτιμήστε στρείδια και αχιβάδες
- Φάτε συκώτι, φακές και κάσιους
- Βάλτε στο πρόγραμμα φουντούκια και αμύγδαλα
Μελέτες έχουν δείξει πως ο χαλκός δρα ως συμπαράγοντας της τυροσινάσης, ενός ενζύμου-κλειδί στην παραγωγή μελανίνης.
Σίδηρος: Αν λείπει, τα μαλλιά ασπρίζουν και εξασθενούν
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και αποχρωματισμό των μαλλιών. Πηγές πλούσιες σε σίδηρο:
- Κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι)
- Σπανάκι
- Όσπρια, όπως οι φακές
Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί κοινό πρόβλημα σε γυναίκες και συνδέεται με διάχυτη τριχόπτωση και αλλαγή στη χρωστική των μαλλιών.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Στυτική δυσλειτουργία: Φυσικοί τρόποι για να την αποφύγετε το καλοκαίρι