Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους, ενώ το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες.
Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενα.
Οι γόπες και τα καπνικά προιόντα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό, ενώ τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και στη θάλασσα.
Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει επεκταθεί.
Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του Mobility στην Ελλάδα που από το 2022 προχωρά σε ανακύκλωση αποτσίγαρων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του “το θεαματικό αποτέλεσμα, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle και το #GopaFree project, αποδεικνύει πώς η υπεύθυνη διαχείριση ακόμα και μίας βλαβερής συνήθειας για την υγεία μας όπως το κάπνισμα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον αρκεί να το κάνουμε πράξη”.
Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης προκύπτουν:
– 4,80 kg λιπάσματος
– 14,90 kg πρώτης ύλης βιομηχανικού πλαστικού
O θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον αποτιμάται σε:
– 43.100 m3 γλυκού ή αλμυρού νερού δε μολύνθηκαν
– 137 kg Διοξειδίου του άνθρακα CO2 δεν αποδεσμεύθηκαν στο περιβάλλον
– 8 kg Μεθανίου CH4 δεν αποδεσμεύθηκαν στο περιβάλλον
– 3.359 MJ Μη ανανεώσιμης ενέργειας εξοικονομήθηκαν από την παραγωγή νέων υλικών.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να συνέλθει από το αλκοόλ