Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι σας λείπει ύπνος

simadia oti leipei o ipnos

Όσο απαραίτητος είναι ο ύπνος για την υγεία και την ευεξία µας, τόσο δεν είναι πια µια αυτονόητη συνήθεια για πολλούς από εμάς. Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας κι αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος λοιπόν είναι απαραίτητος. Λέγοντας “καλός και ποιοτικός ύπνος” εννοούμε τη συμπλήρωση 6 με 8 ωρών συνεχούς ύπνου χωρίς διακοπές ενδιάμεσα.

Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου;

Ο ύπνος είναι ζωτικός για τη συνολική υγεία του οργανισµού µας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να “ακούσουμε” τον οργανισμό μας όταν μας χτυπάει το καμπανάκι πως δεν κοιμόμαστε καλά, λέει ο Chris Winter, MD, ιδιοκτήτης του κέντρου Charlottesville Neurology and Sleep Medicine.

∆εν έχουµε πνευµατική διαύγεια.  Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διάσπαση της προσοχής µας, δυσκολεύει τη µάθηση, καταστέλλει τη δηµιουργικότητα, αλλά και δυσκολεύει τη λήψη σωστών αποφάσεων και άρα την απόδοση στη δουλειά αφού το µυαλό µας είναι πολύ κουρασµένο για να κάνει οτιδήποτε! Η διάθεσή µας «πέφτει». Πόσες φορές ο κακός βραδυνός ύπνος σας κάνει όλη µέρα να νιώθετε εκνευρισµό ή να έχετε κακή διάθεση;

Μειώνονται τα αντανακλαστικά

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στον οργανισµό µας συµπτώµατα όπως όταν είµαστε µεθυσµένοι. Έτσι, µειώνεται η ταχύτητα της αντίδρασής µας και δεν µπορούµε να συγκεντρωθούµε και να συντονίσουµε τις κινήσεις µας επαρκώς, γι’ αυτό και συνιστάται να µην οδηγούµε όταν είµαστε άυπνοι.

Ξεχνάτε συνεχώς

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια της κούρασης είναι η απώλεια μνήμης. Ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των πληροφοριών και την απομνημόνευση. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκρατήσουμε βασικές πληροφορίες.

Αυξάνεται η όρεξη

Όσο λιγότερο κοιµόµαστε τόσο µεγαλύτερη ανάγκη έχουµε να καταφύγουµε στο φαγητό, να καταναλώσουµε υδατάνθρακες, λιπαρά φαγητά, αλλά και ό,τι µας προσφέρει µια αίσθηση πληρότητας ώστε να αναπληρώσουμε αυτό που μας προσφέρει ο ύπνος.

«Πέφτει» το ανοσοποιητικό 

Οι γιατροί δε συνιστούν τυχαία καλό φαγητό και ξεκούραση όταν είµαστε άρρωστοι. Ο ύπνος είναι ο τρόπος που έχει το σώµα µας να γίνεται καλά. Όταν λοιπόν, δεν κοιµόµαστε αρκετά είµαστε πιο επιρρεπείς στα κρυολογήµατα και τη γρίπη ή άλλες µολύνσεις.

Δερματικά προβλήματα

Ο συνεχόμενος κακός ύπνος μπορεί πράγματι να κάνει το δέρμα μας θαμπό ή να αποκτήσουμε σπυράκια που κανονικά δεν έχουμε.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ύπνος: Κι όμως η πλευρά από την οποία κοιμάσαι παίζει ρόλο στην υγεία σου

Τι να κάνετε τα Χριστούγεννα, για να νιώσετε καλύτερα

Exit mobile version