Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μουσική: Ισχυρή ηρεμιστική επίδραση στην ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

moysiki kia xeiroyrgiki epembasi

Ισχυρή ηρεμιστική επίδραση μπορεί να έχει μουσική στους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, όπως δείχνει ανασκόπηση μελετών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά την ακρόαση μουσικής μπορεί να παίζει ρόλο στη διευκόλυνση της ανάρρωσης των ασθενών.

Σημαντική μείωση του πόνου

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου την επομένη της χειρουργικής επέμβασης. Ο πόνος μετρήθηκε με τη χρήση δύο μέτρων που ζητούσαν από τους ασθενείς να αναφέρουν οι ίδιοι τα επίπεδα του πόνου τους και με βάση την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης εντοπίστηκε μείωση περίπου 19%.

Επιπλέον, στα αυτοαναφερόμενα από τους ασθενείς επίπεδα άγχους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 3%, ενώ οι ασθενείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν και μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Τέλος, οι ασθενείς που άκουγαν μουσική χρησιμοποίησαν λιγότερη από τη μισή ποσότητα μορφίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν μουσική την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Βελτιώνει την διάθεση

Το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική είναι ένας αποδεδειγμένος, εύκολος τρόπος για να «ανέβει» η διάθεσή σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης απελευθερώθηκαν αφού οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική που τους αρέσει, με αποτέλεσμα να αισθάνονται χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι.

Μπορείτε και εσείς να αυξήσετε τα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη ακούγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ακρόαση ορισμένων ειδών μουσικής ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας πιθανώς να αναρρώσετε από κρυολογήματα και άλλες εποχιακές ασθένειες πιο γρήγορα.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wilkes έδειξε ότι η χαλαρωτική μουσική αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στο ανοσοποιητικό, ενός αντισώματος που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα ενάντια στα βακτήρια . Η απαλή τζαζ έχει, επίσης, την ίδια θετική επίδραση στα επίπεδα IgA.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τι προκαλεί συχνοουρία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Χαλάρωση και ατροφία κόλπου και αιδοίου: Αίτια και αντιμετώπιση

ΕΚΠΑ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Exit mobile version