Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μεταμόσχευση μαλλιών: Οι πιο συχνές απορίες των ασθενών και οι απαντήσεις τους

Μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο  FUE Πόσο διαρκεί τοαποτέλεσμα;

Πώς θα δείχνει το κεφάλι μου τις πρώτες μέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών; Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά μου και το γυμναστήριο; Δίνουμε έγκυρες απαντήσεις και απαντάμε σε μία ακόμη ερώτηση – που πολλοί θέλουν να κάνουν, αλλά διστάζουν!

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αραίωσης ή έντονης τριχόπτωσης και θεωρείτε πως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς, πιθανότατα έχετε απορίες που αφορούν όχι μόνο στην τεχνική διαδικασία και την εμπειρία της ιατρικής ομάδας, αλλά και σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας μετά την επέμβαση. Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι υποψήφιοι για τη μεταμόσχευση μαλλιών και ζητήσαμε από τους ειδικούς τις απαντήσεις τους.

«Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσω σε επέμβαση αποκατάστασης; Πώς θα ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος;»

«Η μεταμόσχευση μαλλιών αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις προσδοκίες του ασθενή, με το πώς τον επηρεάζει και πόσο τον απασχολεί η εικόνα των μαλλιών του στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ιατρική ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών, την οποία θέτει η ιατρική ομάδα μετά από κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού και αξιολόγηση της δότριας και λήπτριας περιοχής. Άλλοι παράγοντες που απαντούν στο αν κάποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών σχετίζονται με την ηλικία, την ποιότητα της δότριας περιοχής και τη συμμόρφωση του ασθενή στη συντηρητική θεραπεία που του έχει ήδη δοθεί ή θα του δοθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης», απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics.

«Πότε μπορώ να επιστρέψω στο γυμναστήριο ή τη φυσική μου δραστηριότητα;»

Από τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση, μπορείτε να ξεκινήσετε με ήπια προπόνηση, όπως ελαφρύ τζόγκιγκ ή δυναμικό περπάτημα. Για περίπου μία εβδομάδα είναι καλό να αποφύγετε ασκήσεις και δραστηριότητες που συνεπάγονται πίεση κατά την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα τα βάρη. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγονται για τις πρώτες ημέρες δραστηριότητες που μπορεί να παρουσιάζουν κίνδυνο για τραυματισμό στο κεφάλι.

«Επιτρέπονται οι ερωτικές επαφές μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών;» 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται αποχή από τις ερωτικές επαφές, παρά μόνο ίσως λίγες ημέρες. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, σε γενικές γραμμές όμως το μόνο που είναι σημαντικό να προσέξετε τις πρώτες ημέρες είναι τυχόν τραυματισμός του τριχωτού της κεφαλής.

«Χρειάζεται να παίρνω παυσίπονα για πολλές μέρες μετά την επέμβαση;»

Κι όμως, κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην χρειαστούν ούτε καν απλά παυσίπονα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τυχόν ενόχληση ανακουφίζεται με ένα μόνο παυσίπονο το βράδυ μετά την επέμβαση.

«Πώς θα δείχνει το κεφάλι μου τις πρώτες μέρες; Θα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά και τις υποχρεώσεις μου;»

Παρότι οι τρεις πρώτες μέρες είναι σημαντικές και χρειάζεται προσοχή στην υγιεινή και τήρηση των οδηγιών της ιατρικής ομάδας, η επιστροφή στη δουλειά μπορεί να γίνει από την ίδια κιόλας ημέρα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και μπορείτε να επιστρέψετε όποτε θέλετε. Απόδειξη του πόσο εύκολη και σύντομη είναι η αποθεραπεία αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς από χώρες του εξωτερικού που έρχονται εδώ για μεταμόσχευση μαλλιών, επιστρέφουν στον τόπο τους ακόμα και την επόμενη ημέρα της επέμβασης!

«Γίνεται μεταμόσχευση μαλλιών σε γυναίκες; Θα πρέπει να ξυρίσω το κεφάλι μου;»

Σήμερα πολλές γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών ή φρυδιών αφού το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό από ποτέ! Η βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ακριβής διάγνωση του είδους της αλωπεκίας. Εάν πληρούνται οι ιατρικές προϋποθέσεις, τότε η ομάδα θα σας προτείνει μία από τις δύο τεχνικές που επιλέγονται -για λόγους εμφάνισης- για τις γυναίκες: την ακούρευτη συνεδρία FUE ή τη Long Hair FUE. Και με τις δύο αυτές μεθόδους, δεν απαιτείται ξύρισμα του κεφαλιού, ενώ φεύγοντας από την κλινική κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει ότι έχετε προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τεχνικές αυτές, τόσο για την εφαρμογή όσο και για την επιτυχία του αποτελέσματος, απαιτούν μεγάλη εμπειρία και τεχνικές δεξιότητες από την ιατρική ομάδα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε και να εμπιστευτείτε μία κλινική με πολυετή πείρα και άριστα καταρτισμένη ιατρική ομάδα.

«Πότε μπορώ να κουρευτώ και να βάψω τα μαλλιά μου μετά τη μεταμόσχευση;»

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει! Μόλις έναν μήνα μετά την επέμβαση μπορείτε να επισκεφθείτε τον κομμωτή σας. Και κάτι ακόμη: επειδή το αποτέλεσμα θα είναι τόσο φυσικό που δεν θα το καταλάβει ούτε ο κομμωτής σας, είναι δική σας απόφαση αν θα του το πείτε ή όχι!

«Πώς θα ξέρω αν η κλινική και ο γιατρός που επέλεξα είναι ο κατάλληλος για εμένα;»

«Η επιλογή της κλινικής και της ιατρικής ομάδας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή μη μιας μεταμόσχευσης μαλλιών. Προσωπικά, συστήνω σε όποιον ενδιαφέρεται να δώσει σημασία σε τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η εμπειρία: ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που έχει κάνει ο γιατρός και η ομάδα του έχει πολύ μεγάλη σημασία, όσο επαναλαμβανόμενη κι αν φαίνεται η διαδικασία. Η ομάδα και ο γιατρός θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν την εμπειρία τους με πολλά περιστατικά ενώ η σταθερή συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια σημαίνει ότι παραμένουν στην αιχμή της ενημέρωσης και των εξελίξεων του τομέα τους. Το δεύτερο είναι η τεχνική που εφαρμόζει ο γιατρός και το αν υπάρχει πρωτόκολλο.

Και τρίτο και ίσως σημαντικότερο κριτήριο είναι η ενημέρωση που θα σας κάνει για τη σωστή συντήρηση των μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση, με την κατάλληλη αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η τριχόπτωση είναι μία κλινική κατάσταση που δεν θεραπεύεται με τη μεταμόσχευση μαλλιών αλλά συνεχίζεται, έτσι χρειάζεται σταθερή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής ώστε το αποτέλεσμα να εξακολουθήσει να είναι φυσικό και επιτυχημένο κατά την πορεία του χρόνου», απαντά ο Δρ. Βεκρής.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Είναι η «ζάχαρη» η νέα υποσχόμενη θεραπεία για την τριχόπτωση; 

Πώς η νέα τεχνολογία θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των ηλικιωμένων με διαβήτη

 

Exit mobile version