Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πρησμένα δάχτυλα: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση

Πρήζονται τα δάχτυλα σας από το κρύο ; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Τα πρησμένα δάχτυλα είναι ένα σύμπτωμα το οποίο εάν συνοδεύεται από ερυθρότητα και πόνο προκαλεί ανησυχία. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic, διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των δακτύλων όπως:

Τραυματισμοί: Κατάγματα, διαστρέμματα ή πληγές μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, καθώς το σώμα ανταποκρίνεται με φλεγμονή για να θεραπεύσει την περιοχή.

Κατακράτηση υγρών (οίδημα): Η κατακράτηση περίσσειας υγρού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, την παρατεταμένη καθιστική ή όρθια στάση ή λόγω κάποιων φαρμάκων.

Αρθρίτιδα: Τόσο η οστεοαρθρίτιδα όσο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Λοιμώξεις: Λοιμώξεις, όπως η παρωνυχία (γύρω από το νύχι), μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο στα δάχτυλα. Μη θεραπευμένες λοιμώξεις μπορεί να απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.

Ζέστη: Η ζέστη μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα, προκαλώντας προσωρινό πρήξιμο, που υποχωρεί όταν το σώμα επανέρχεται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις, όπως από τσιμπήματα εντόμων ή αλλεργιογόνα τρόφιμα, μπορούν να οδηγήσουν σε πρησμένα δάχτυλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως αναφυλαξία, απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια.

Τενοντίτιδα: Η φλεγμονή των τενόντων από υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στα δάχτυλα.

Νεφρικά προβλήματα: Όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν σωστά τα υγρά από το σώμα, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στα δάχτυλα και άλλα μέρη του σώματος.

Λεμφοίδημα: Βλάβες στο λεμφικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών στα δάχτυλα και τα χέρια.

Νόσος Raynaud: Προκαλεί διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα πρήξιμο και αλλαγές στο χρώμα των δακτύλων.

Προβλήματα του θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στα δάχτυλα.

Πρησμένα δάχτυλα: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση

Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

Ανύψωση χεριών: Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσεις τη συσσώρευση υγρών στα δάχτυλα.

Βάλτε κρύες κομπρέσες στα πρησμένα δάχτυλα για 10-15 λεπτά.

Αποφυγή αλατιού: Μειώστε την πρόσληψη αλατιού , καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του  μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και να επιδεινώσει το πρήξιμο.

Ήπια άσκηση: Η κίνηση και η άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υγρών από τα χέρια.

Μασάζ χεριών: Κάνε ελαφρύ μασάζ στα πρησμένα δάχτυλα για να βελτιωθεί η  κυκλοφορία του αίματος.

Επαρκής ενυδάτωση: Πίνετε αρκετό νερό για να αποβάλλει ο οργανισμό τα περιττά υγρά και να διατηρήσει την ισορροπία του.

Επίσκεψη σε γιατρό: Εάν το πρήξιμο επιμένει ή συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα ή άλλα συμπτώματα, είναι καλό να συμβουλευτειτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υποκρύπτει κάποια ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Έκανε επέμβαση για να κοντύνει τα δάχτυλα των ποδιών της επειδή της δημιουργούσαν ανασφάλεια

Νέα αντιπαράθεση φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων

Exit mobile version