Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την υγεία του δέρματος;

12 σημάδια στο δέρμα που δείχνουν κακή λειτουργία της καρδιάς

Ο σακχαρώδης διαβήτης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των παθήσεων που μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα. Γνωρίζατε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν δερματολογικά προβλήματα λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της δυσλειτουργίας της ινσουλίνης; Οι πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν τη δερματική ξηρότητα, την επιδείνωση του εκζέματος και τη σκλήρυνση των πελμάτων.

Η δυσλειτουργία της ινσουλίνης, αναφέρει ο Δημήτρης Σγούρος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Δερματολογική & Αφροσιολογική Εταιρεία, μπορεί να προκαλέσει και άλλες δερματικές διαταραχές όπως το κιτρίνισμα των νυχιών, την επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος και τη δυσκολία επούλωσης των πληγών.

Επειδή η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών παθήσεων που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι καθόλου ασήμαντη, μην αμελείτε την έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των δερματικών σας εκδηλώσεων.

Οι δερματικές παθήσεις ως ορατό σύμπτωμα διαβήτη

Οι δερματικές διαταραχές που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι το πρώτο ορατό σύμπτωμα του μη ρυθμισμένου διαβήτη. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές αντιμετωπίζονται αν διαγνωσθούν εγκαίρως.

Οι επιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολλαπλές στον οργανισμό, ο οποίος επηρεάζει, την καρδιά, τα μάτια, τα νεύρα και τα ούλα. Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, όλοι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν εξίσου τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων ή δερματικών εκδηλώσεων. Τα σημάδια αυτά προειδοποιούν για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, προτού προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Οι μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, ο κνησμός, η ξηρότητα, ο αποχρωματισμός ή υπερχρωματισμός της επιδερμίδας είναι από τις πλέον γνωστές δερματικές επιπτώσεις της πάθησης.

Είναι επίσης, πολύ πιθανό οι ασθενείς να εμφανίσουν λέπτυνση του δέρματος, πάχυνση και αποχρωματισμό των νυχιών.

Ο σκούρος χρωματισμός και η πάχυνση του δέρματος λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση, που δηλώνει ένδειξη έναρξης σακχαρώδους διαβήτη.

Πολύ συχνά εμφανίζεται και διαβητική δερματοπάθεια, δηλαδή βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με μικρές, καφέ κηλίδες στα πόδια. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν δεν ρυθμιστεί ο διαβήτης, να παρουσιάσουν διαβητικά έλκη, κυρίως στον άκρα πόδα, εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της βλάβης των νεύρων που προκαλείται από τον διαβήτη.

Διαβήτης και ειδική φροντίδα του δέρματος

Το δέρμα ενός διαβητικού ασθενή χρειάζεται ειδική φροντίδα. Εάν τηρηθούν πιστά οι συμβουλές φροντίδας θα αποφευχθούν οι επιπτώσεις που έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στο δέρμα αλλά και στα πόδια.

Σε περίπτωση πάθησης σακχαρώδους διαβήτη, φροντίζουμε να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό και στεγνό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού που να μην προκαλεί ξηρότητα στην επιδερμίδα. Ενυδατώνουμε και φροντίζουμε καθημερινά το δέρμα με ένα γαλάκτωμα που περιέχει ουρία. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των ποδιών. Ελέγχουμε για τυχόν κόκκινα σημάδια, τραύματα, φουσκάλες και οιδήματα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική και μακροχρόνια αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Βλέπεις συχνά εφιάλτες στον ύπνο σου; Οι ψυχικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω

 

Exit mobile version