Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η οικιακη συσκευή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη

loimoksi apo klimatistika

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη, όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Κάθε καλοκαίρι (ειδικά) οι συστάσεις για καθαρισμό των φίλτρων των κλιματιστικών είναι ισχυρές.

Τι είναι η λεγεωνέλλωση ή αλλιώς «νόσος των κλιματιστικών»

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη νόσο αυτή, που μπορεί να υπάρξει στα κλιματιστικά και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Συμπτώματα

Συνοπτικά η λεγιονέλλα αποτελεί:

Μετάδοση

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Δεν είναι μεταδοτική λοίμωξη η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη λοίμωξη.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τη λοίμωξη του ιού του Δυτ. Νείλου

Νέες μελέτες και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία – Ο καθηγητής του UCL Πλούταρχος Τζούλης μας εξηγεί τα πάντα

 

Exit mobile version