Τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα βερίκοκα ανήκουν στην ίδια οικογένεια πυρηνόκαρπων, καθώς έχουν ένα κουκούτσι στο κέντρο και ένα σαρκώδες εξωτερικό γύρω τους.
Τα ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι γνωστά για το θολό πορτοκαλί ή κόκκινο εξωτερικό δέρμα και τη ζουμερή σάρκα τους. Όπως όλα τα πυρηνόκαρπα, τα ροδάκινα φυτρώνουν στα δέντρα και είναι μέλη του γένους Prunus. Τα ροδάκινα είναι ένα ξεχωριστό είδος, όπου συμπεριλαμβάνονται διάφορες ποικιλίες ροδάκινου, όπως τα κίτρινα και τα λευκά, αλλά και τα νεκταρίνια.
Τα νεκταρίνια
Τα νεκταρίνια παραμένουν αρκετά σφιχτά όταν είναι ώριμα.
Ροδάκινα και νεκταρίνια
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια φυτρώνουν σε ηλιόλουστες, εύκρατες οπωρώνες στα δικά τους δέντρα. Βοτανικά, είναι σχεδόν πανομοιότυπα μεταξύ τους και διαφέρουν μόνο από ένα μόνο γονίδιο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα νεκταρίνια είναι πιο γλυκά και πιο ζουμερά από τα ροδάκινα, αλλά η γεύση και η συνοχή εξαρτώνται εντελώς από τον ίδιο τον καρπό, καθώς και από την ωριμότητά του. Μερικοί προτιμούν την υφή του δαγκώματος σε ένα νεκταρίνι επειδή δεν έχει το χαρακτηριστικό “χνουδωτό” εξωτερικό του ροδάκινου.
Θα πρέπει και τα δύο να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, για να διατηρηθεί η βέλτιστη φρεσκάδα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε σε συνταγές τα ροδάκινα με τα νεκταρίνια;
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή. Σε περιπτώσεις όπου η συνταγή απαιτεί ή προτείνει να αφαιρέσετε τη φλούδα του φρούτου ή να κάνετε πουρέ τη σάρκα, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ τους.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Έκκληση σε αιμοδότες να δώσουν αίμα πριν φύγουν για διακοπές
Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος στα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας