Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Βρώμη: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή της

Βρώμη Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή της

Η βρώμη, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ της διατροφής σας και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Μπορεί επίσης, να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσει την όρεξή σας, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε πόσο ή πόσο συχνά πρέπει να τρώτε βρώμης για να αποκομίσετε τα οφέλη.

Ο καλύτερος τρόπος,  είναι να απολαμβάνετε μια μερίδα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένη βρώμη (ή 1/2 φλιτζάνι ωμή βρώμη), αναφέρει η διατροφολόγος, Julie Upton, MS, RD, CSSD.

Μια μερίδα ενός φλιτζανιού, έχει τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και χρήσιμες δόσεις θειαμίνης, φωσφόρου και μαγνησίου. Η βρώμη είναι φυσικά απαλλαγμένη από νάτριο και χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικά λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, ενώ περιέχει επίσης βιοδραστικές ενώσεις, αρκετές από τις οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια μερίδα απλής βρώμης είναι περίπου 160 θερμίδες, με περίπου 3,5 γραμμάρια ολικού λίπους, λιγότερο από ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μια μερίδα παρέχει επίσης περίπου 28 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων υπάρχει μόνο 1 γραμμάριο φυσικής ζάχαρης. Ωστόσο, εάν απολαμβάνετε ζαχαρούχο στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, περιέχει συχνά πρόσθετα σάκχαρα.

Το να απολαμβάνετε καθημερινά μια μερίδα βρώμης χωρίς ζάχαρη, αντί για ένα κουλούρι ή ντόνατ με ζάχαρη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, να προσθέσετε μια μερίδα ολικής αλέσεως στο πρωί σας και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε ενέργεια, σύμφωνα με το USDA.

Βρώμη: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή της

Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Εξαιτίας των ωφέλιμων επιπτώσεών της στην υγεία, όπως η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, η βρώμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η βρώμη, λεει η Upton, συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Το πίτουρο βρώμης (αποτελείται κυρίως από το πλούσιο σε ίνες εξωτερικό φλοιό των κόκκων) καταναλώνεται συχνά ξεχωριστά σε διάφορες συνταγές, σε μούσλι ή σε αρτοσκευάσματα.

Μελέτες επιβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι η βρώμη, είτε ως νιφάδες είτε ως πίτουρο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βρώμη μπορεί επίσης να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Βρώμη και παχυσαρκία

Το αίσθημα κορεσμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία. Πρακτικά μας σταματάει από το φαγητό και μας εμποδίζει να φάμε πάλι μέχρι να επιστρέψει η πείνα. Εκτός από το αυξημένο αίσθημα κορεσμού, η βρώμη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και περιέχει πολλές φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τη μια εξαιρετική προσθήκη σε μια αποτελεσματική δίαιτα για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση βέλτιστων επιπέδων υγείας.

Η χορήγηση βρώμης σε νεογνά, πριν φθάσουν στην ηλικία των 6 μηνών, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος παιδικής ηλικίας.

Σε ηλικιωμένους, η κατανάλωση ινών από πίτουρο βρώμης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει την ανάγκη για καθαρκτικά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η βρώμη είναι συνήθως καλά ανεκτή, χωρίς αρνητικές επιδράσεις σε υγιή άτομα.

Τα ευαίσθητα στην αβενίνη άτομα μπορεί να παρουσιάσουν δυσμενή συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της δυσανεξίας στη γλουτένη και θα πρέπει να αποκλείσουν τη βρώμη από τη διατροφή τους.

Η βρώμη, μπορεί να μολυνθεί με άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, καθιστώντας την ακατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή αλλεργία στα υπόλοιπα δημητριακά. Είναι σημαντικό για άτομα που είναι αλλεργικά ή δυσανεκτικά στο σιτάρι ή άλλους τύπους δημητριακών, να αγοράζουν μόνο βρώμη που έχει πιστοποιηθεί ως ελεύθερη επιμολύνσεων, λέει η Upton.

Διαβάστε επίσης 

Τα ποτά με αλκοόλ που βλάπτουν περισσότερο το δέρμα

Πώς να μην πάρω κιλά στις γιορτές

 

Exit mobile version