Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Στιγμιαίος καφές: Ο κρύος ή ο ζεστός είναι καλύτερος για την υγεία;

Στιγμιαίος καφές: Ο κρύος ή ο ζεστός είναι καλύτερος για την υγεία;

Ο στιγμιαίος καφές αποδεικνύεται από μελέτες ότι είναι μία αντιοξειδωτική ασπίδα κατά των ιώσεων, ειδικά αυτή την εποχή όπου η διατήρηση ενός υγιούς και ανθεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ σημαντική.

Ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι η διατροφή. Μέσα από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα προμηθεύσουμε τον οργανισμό μας με σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θα ενισχύσουν την άμυνά μας. Πέρα από τα διάσημα αμυντικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, υπάρχουν και κάποια όχι τόσο γνωστά τα οποία είναι όμως πολύ σημαντικά. Αυτά είναι τα αντιοξειδωτικά.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ισχυροποίησης των αμυντικών μας συστημάτων, πρόληψης πολλών νοσημάτων φθοράς και καθυστέρησης της φυσικής γήρανσης. Πέρα από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα που το ίδιο το σώμα μας διαθέτει, είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά μέσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε. Σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και το ελαιόλαδο. Ωστόσο σημαντικά ποσά φυσικών αντιοξειδωτικών μπορούμε να προσλάβουμε και μέσα από τα ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε. Κάτι μάλιστα που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι μια πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών είναι ο στιγμιαίος καφές.

Μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ ή ένα ποτήρι φραπέ αποτελεί το απαραίτητο ξεκίνημα της ημέρας για την πλειοψηφία των ενηλίκων, με πολλούς μάλιστα να ισχυρίζονται ότι δε μπορούν να «λειτουργήσουν» χωρίς αυτό. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία. Πολλά από αυτά αποδίδονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Ο στιγμιαίος καφές είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών τα οποία ονομάζονται χλωρογενικά οξέα. Ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

Στιγμιαίος καφές: Ο κρύος ή ο ζεστός είναι καλύτερος για την υγεία;

Ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ (φραπέ) (300 ml με 4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860 mg αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με 3 γραμμάρια καφέ) περιέχει 645 mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.

Μπαίνοντας λοιπόν σε μια περίοδο όπου οι ιώσεις και οι λοιμώξεις καιροφυλακτούν, ενισχύστε φυσικά τους αμυντικούς σας μηχανισμούς.
• Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
• Έχετε ως σνακ μια μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς καθημερινά.
• Βάλτε στη διατροφή σας τα όσπρια.
• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική και στις σαλάτες σας.
• Αυξήστε την κατανάλωση υγρών και φυσικών ροφημάτων όπως ο στιγμιαίος καφές.

Χάρης Γεωργακάκης

 

Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης

Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Αγαπηδάκη: Έρχεται θεσμική συνεργασία Υπουργείου Υγείας και συλλόγων ασθενών

Το κοιλιακό λίπος στους μεσήλικες συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Exit mobile version