Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το λαχανικό, με τη δυσάρεστη μυρωδιά, που θεωρείται ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το λαχανικό, με τη δυσάρεστη μυρωδιά, που θεωρείται ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το μπρόκολο, το λαχανικό με την περίεργη αν όχι δυσάρεστη μυρωδιά όταν μαγειρεύεται, θεωρείται θαυματουργό από τους επιστήμονες καθώς κρύβει στις φύτρες του συστατικά που γίνονται πολύτιμη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό σε αρρώστιες όπως ο καρκίνος, το Aλτσχάιμερ, το Πάρκινσον.

Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό – και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις,.

Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική.

Όπως αναφέρεται, σε δημοσίευση στο Redox Biology, οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πάρα πολλές μελέτες έχουν καταγράψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία.

Ασπίδα προστασίας για την καρδιά

Όμως η δράση μιας άλλης ένωσης, των πολυσουλφιδίων δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρότινος. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ομαλά επίπεδα.

«Η ανακάλυψη της σημαντικά αυξημένης παρουσίας πολυσουλφιδίων στο μπρόκολο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης υποδηλώνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών.

Περαιτέρω διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η φλεγμονή και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Shingo Kasamatsu, επίκουρος καθηγητής του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Διαβάστε επίσης

Το Νο1 λαχανικό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σέλινο, το λαχανικό με τα πολλά οφέλη, αλλά και κάποιους κινδύνους για την υγεία

Exit mobile version