Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

6 τρόποι για να εξασκηθείτε στο Mindful Eating

6 τρόποι για να εξασκηθείτε στο Mindful Eating

Το Mindful Eating, το συνειδητό φαγητό, είναι η νέα τάση για έλεγχο της διατροφής και απώλεια βάρους. Στην ουσία είναι μια προσέγγιση του φαγητού που επικεντρώνεται στο να είστε πλήρως παρόντες ενώ τρώτε.

Το να τρώμε τόσο προσεκτικά δεν είναι ρεαλιστικό για πολλούς από εμάς, ειδικά όταν είμαστε στο τραπέζι με την οικογένεια ή τους φίλους ή όταν κάνουμε ταυτόχρονα και κάτι άλλο.

Από την άλλη, οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοί μας μπορεί να μην έχουν την υπομονή να φάνε μαζί μας, όταν αφιερώνουμε πέντε λεπτά σε κάθε μπουκιά. Έχετε λοιπόν λίγη συμπόνια για τον εαυτό σας και σκεφτείτε το κλασικό ενσυνείδητο φαγητό, καθώς και το άτυπο ενσυνείδητο φαγητό στην καθημερινή σας ζωή.

6 τρόποι για να εξασκηθείτε στο Mindful eating

1) Δώστε περιθώριο στα σήματα του σώματος να φτάσουν στον εγκέφαλο

Τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα του σώματός σας που λένε ότι έχετε χορτάσει.

Η επιβράδυνση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το μυαλό και το σώμα μας να επικοινωνήσουν για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε από τη διατροφή και να ακολουθούμε το Mindful Eating. Το σώμα στην πραγματικότητα στέλνει το σήμα κορεσμού του περίπου 20 λεπτά μετά στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και συχνά ασυνείδητα τρώμε υπερβολικά. Αλλά, αν επιβραδύνουμε, μπορείτε να δώσουμε στο σώμα την ευκαιρία να στείλει σήμα στον εγκέφαλο. Οι απλοί τρόποι για να επιβραδύνετε μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιους πολλούς από τους τρόπους της γιαγιάς, όπως να κάθεστε για φαγητό, να μασάτε κάθε μπουκιά 25 φορές (ή περισσότερες) και να αφήνετε το πιρούνι σας ανάμεσα στις μπουκιές.

2) Αναγνωρίστε τα προσωπικά σήματα πείνας

Ανταποκρίνεστε σε μια συναισθηματική επιθυμία για φαγητό ή ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του σώματός σας;

Συχνά ακούμε πρώτα το μυαλό μας, αλλά όπως πολλές πρακτικές ενσυνειδητότητας, μπορεί να ανακαλύψουμε περισσότερη σοφία συντονίζοντας πρώτα το σώμα μας. Αντί να τρώμε μόνο όταν λαμβάνουμε συναισθηματικά σήματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα μας, (άγχος, θλίψη, απογοήτευση, μοναξιά ή ακόμα και απλώς πλήξη), μπορούμε να ακούσουμε το σώμα μας. Το στομάχι γρυλίζει, η ενέργεια είναι χαμηλή ή νιώθετε λίγο ζαλισμένοι; Πολύ συχνά, τρώμε όταν μας το λέει το μυαλό μας και όχι το σώμα μας. Η αληθινή προσεκτική διατροφή, το Mindful Eating, είναι στην πραγματικότητα να ακούμε βαθιά τα σήματα του σώματός μας για πείνα.

3) Καλλιεργήστε ένα πρόγραμμα για το φαγητό

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τρώμε ασυνείδητα είναι να περιπλανιόμαστε, κοιτάζοντας στα ντουλάπια, τρώγοντας σε τυχαίες ώρες και μέρη. Αυτό μας εμποδίζει να αναπτύξουμε υγιείς συνήθειες σχετικά με το τι και πόσο να φάμε, και καλωδιώνει τον εγκέφαλό μας για νέες ενδείξεις για φαγητό που δεν είναι πάντα απαραίτητο. Σίγουρα, όλοι τσιμπολογάμε κατά καιρούς, αλλά το πρόγραμμα φαγητού, μπορεί να ενισχύσει τόσο την υγεία του μυαλού όσο και του σώματος, όπως και τη διάθεση και τον ύπνο. Αυτό σημαίνει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, να βάλουμε φαγητό σε ένα πιάτο ή μπολ, και να χρησιμοποιούμε σκεύη, όχι τα χέρια μας. Βοηθάει επίσης να τρώτε με άλλους, γιατί επιβραδύνετε και μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό και τη συζήτηση περισσότερο.

Δεν χρειάζεται να προγραμματίζετε το φαγητό σας με κάθε μπουκιά και είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι ειδικά σε ειδικές περιστάσεις. Και όταν σχεδιάζετε εκ των προτέρων, είναι επίσης πιο πιθανό να φάτε την ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σας εκείνη τη στιγμή παρά να υποχωρήσετε και να αφεθείτε αργότερα, ή να το παρακάνετε και να το μετανιώσετε αργότερα.

Η κλασική συμβουλή είναι επίσης να μην ψωνίζετε όταν πεινάτε, αλλά η μέση οδός ισχύει και εδώ. Μια ψυχολογική επίδραση που είναι γνωστή ως «ηθική αδειοδότηση»  έχει δείξει ότι οι αγοραστές που αγοράζουν λάχανο είναι πιο πιθανό να πάνε στο τμήμα αλκοόλ ή παγωτού, από εκείνους που δεν αγοράζουν. Φαίνεται να πιστεύουμε ότι το κάρμα μας θα εξισορροπηθεί και μπορούμε να το «δαπανήσουμε» σε πρόχειρο φαγητό ή σε άλλες λιγότερο ιδανικές συμπεριφορές.

4) Κατανοήστε τα κίνητρά σας

Αυτή είναι μια άλλη δύσκολη ισορροπία και ιδανικά μπορούμε να βρούμε θρεπτικά τρόφιμα που είναι επίσης χορταστικά και ανακουφιστικά. Όταν επιβραδύνουμε και τρώμε υγιεινές τροφές, συχνά τις απολαμβάνουμε περισσότερο από την ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας για υγιεινές τροφές. Καθώς εξασκούμαστε στην κατανάλωση υγιεινότερων και μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών, είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να καταναλώνουμε fast food και να απολαμβάνουμε περισσότερο υγιεινές τροφές, βρίσκοντας τελικά πολλά τρόφιμα που να μας ικανοποιούν ψυχικά και σωματικά.

5) Συνδεθείτε πιο βαθιά με το φαγητό σας

Σκεφθείτε από πού προέρχεται το φαγητό και όχι ως ένα προϊόν.

Αν δεν είστε κυνηγός ή αγρότης, τα τελευταία χρόνια έχουμε αποσυνδεθεί όλοι από το φαγητό μας. Πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε καν από πού προέρχεται ένα γεύμα πέρα από τη συσκευασία του σούπερ μάρκετ.

Όταν κάνουμε μια παύση για να εξετάσουμε όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο γεύμα που έφτασε στο πιάτο μας, από εσάς ή τους αγαπημένους σας που το ετοίμασαν, μέχρι εκείνους που φύτεψαν και μάζεψαν τις πρώτες ύλες, είναι δύσκολο να μην αισθανόμαστε ευγνώμονες. Μπορεί ίσως να αναλογιστείτε τις πολιτιστικές παραδόσεις που σας έφεραν αυτό το φαγητό ή τις συνταγές που μοιράστηκαν γενναιόδωρα φίλοι.

Καθώς εξετάζετε όλα όσα περιλήφθηκαν στο γεύμα, ίσως εκφράσετε ευγνωμοσύνη σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν τον χρόνο και τον κόπο τους για τη δημιουργία αυτού του γεύματος. Με λίγη περισσότερη προσοχή, μπορεί να αρχίσουμε να κάνουμε πιο σοφές επιλογές σχετικά με τη βιωσιμότητα και την υγεία στα τρόφιμα μας, όχι μόνο για εμάς αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.

6) Φροντίστε το πιάτο σας

Με τις πολλαπλές εργασίες και την προετοιμασία του φαγητού, ίσως να μην ακούμε βαθιά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σώματός μας. Όλοι έχουμε την εμπειρία να πηγαίνουμε σινεμά και να τρώμε ποπ κορν και πριν τελειώσουν τα “προσεχώς”, να ρωτάμε ποιος έφαγε όλο το ποπ κορν. Όταν αποσπάται η προσοχή μας, γίνεται πιο δύσκολο να ακούμε τα σήματα του σώματός μας σχετικά με το φαγητό και άλλες ανάγκες. Με το επόμενο γεύμα σας, δοκιμάστε να κάνετε μία μόνο εργασία και απλά να φάτε, χωρίς οθόνες ή περισπασμούς, εκτός από την παρέα με την οποία μοιράζεστε το γεύμα και την καθημερινότητά σας.

Οι επίσημες πρακτικές ενσυνειδητότητας, είναι ότι επιβραδύνουμε, ακούμε το σώμα μας, κάνουμε ένα πράγμα τη φορά, κάνουμε ακόμη και μικρές τελετουργίες, εξετάζοντας τα πάντα στο γεύμα μας σε πιο τακτική βάση και φέρνοντας μία άτυπη επίγνωση στα καθημερινά μας γεύματα.

Διαβάστε επίσης

Νέα έρευνα: Και ο μεσογειακός τρόπος ζωής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία

Απαραίτητος ο προαθλητικός ιατρικός έλεγχος σε παιδιά που αθλούνται

Exit mobile version