Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Βρεφική διατροφή: Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στη στερεή τροφή

Healthstories Βρεφική διατροφή Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στη στερεή τροφή

Η βρεφική διατροφή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη του οργανισμού, πάνω σε γερά θεμέλια.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής τα οποία θεωρούνται πολύ κρίσιμα, καθώς ο ρυθμός της σωματικής ανάπτυξης είναι ταχύτερος από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και το ανοσολογικό σύστημα είναι ακόμη ανώριμο, με αποτέλεσμα το βρέφος να είναι επιρρεπές σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και σε λοιμώξεις.

Οι εκτροπές στην βρεφική διατροφή

Οι ποσοτικές ή ποιοτικές εκτροπές της διατροφής κατά την περίοδο αυτή έχουν άμεσες επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη και την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, ενώ οι σχετικές διαταραχές που εμφανίζονται κατά την περίοδο αυτή παραμένουν και είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν στη συνέχεια.

Αναμφισβήτητα, η ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, είναι το μητρικό γάλα, καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό προστατευτικών παραγόντων που δεν περιέχονται στο ξένο γάλα.

Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του, αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή σε ασθένειες.

Επίσης, διαθέτει την ιδανική ποσότητα, ποιότητα και σύσταση θρεπτικών συστατικών.

Ακόμη κι αν δοθεί βρεφικό γάλα ειδικής φόρμουλας, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε στερεή τροφή πριν από τους 4-6 μήνες, σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει το γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο η μετάβαση από το μητρικό γάλα στη στερεή τροφή αποτελεί μία καθοριστική χρονική στιγμή, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής τα περισσότερα υγιή βρέφη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφών.

Τα βρέφη είναι έτοιμα όταν μπορούν να καθίσουν με υποστήριξη, να στηρίζουν καλά το κεφάλι τους στην καθιστή θέση, να αναγνωρίζουν το κουτάλι και να δείχνουν ενδιαφέρον για άλλες τροφές, εκτός από το γάλα.

Ιδανικά, η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών θα πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Συμβουλές βρεφικής διατροφής:

Δημητριακά και τα προϊόντα τους

Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους είναι η βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό.

Η εισαγωγή των δημητριακών με τη μορφή κρέμας συνιστάται να ξεκινήσει με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα.

Η κρέμα δημητριακών χρησιμοποιείται για την εξοικείωση του βρέφους με τις συμπληρωματικές τροφές και για μικρό χρονικό διάστημα.

Μην προσθέτετε ζάχαρη και επιλέξτε προϊόντα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα.

Συνήθως δίνεται ρυζάλευρο με γάλα (γαλακτούχο), ψωμί, χυλός βρώμης καθώς και τα παιδικά μπισκότα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό των βρεφών με τα ακόλουθες βιταμίνες:

Θειαμίνη (Β1): είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης.
Ριβοφλαβίνη (Β2): ενισχύει την όραση και βοηθά στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών.
Νιασίνη (Β3) & Παντοθενικό οξύ (Β5): διευκολύνουν την πέψη, διατηρούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος και επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των νεύρων.
Βιταμίνη Β6: εμπλέκεται στο μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη τη φυσιολογική ανάπτυξη των νεύρων και των μυών.

Τα παιδικά μπισκότα είναι ειδικά σχεδιασμένα να ενταχθούν στην βρεφική διατροφή.

Είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και σίδηρο, που συμβάλλουν στη δόμηση γερών οστών και δοντιών και στην πρόληψη της αναιμίας.

Επίσης, η μαλακή τους υφή τα προστατεύουν από τον πνιγμό και είναι εύκολο να μάθει το βρέφος να τα κρατήσει μόνο του στο βρεφικό χεράκι του.

Εν κατακλείδι, η υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία έχει και απώτερες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Συγκεκριμένα, συμβάλλει όχι μόνον στη σωστή ανάπτυξη, ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στη στερεή τροφή είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος. Τα ειδικά σχεδιασμένα παιδικά μπισκότα με βασικό συστατικό τα δημητριακά πλούσια σε βιταμίνες αποτελούν μια καλή επιλογή για τα βρέφη και τα παιδία σας.

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία – ΕΛ.Δ.Ε.

Διαβάστε επίσης

Την Παρασκευή ορκίζονται οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Παιδείας η Αναστασία Κοτανίδου και ο Χρήστος Κίττας

Τα φάρμακα που προκαλούν εμμονές, οδηγώντας σε τζόγο, ατελείωτα ψώνια ή υπερσεξουαλικότητα

Exit mobile version