Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι σαρδέλες και τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου – Τι είναι καλύτερο;

Healthstories Oι σαρδέλες και τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου - Τι είναι καλύτερο

Οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το κάλιο.

Μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι οι σαρδέλες μπορεί να είναι μια καλή και φθηνή εναλλακτική λύση στα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Ωστόσο, οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι μερικές φορές μολυσμένες με μικροπλαστικά και τοξικά μέταλλα και μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μια νέα ανασκόπηση μελετών, αναφέρει ότι οι σαρδέλες είναι μια φθηνή πηγή ωμέγα-3 και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι υγιή για την καρδιά, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτό το είδος ψαριού μπορεί ακόμη και να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση στα συμπληρώματα ιχθυελαίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη.

Ενώ τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι δημοφιλή στους καταναλωτές, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα συμπληρώματα ωφελούν την υγεία της καρδιάς, δηλώνει ο Deepak L. Bhatt, MD, MPH , διευθυντής του Mount Sinai Heart στη Νέα Υόρκη.

«Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχουν δεδομένα από μεγάλες δοκιμές που δείχνουν ότι δεν παρέχουν κανένα καρδιαγγειακό όφελος», είπε ο Bhatt στο Verywell.

Αν μη τι άλλο, πρόσθεσε, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής — τον πιο κοινό τύπο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Ο Bhatt είπε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά συνήθως καταναλώνονται καλύτερα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αντί να «απομονώνεις ένα συστατικό και να το παίρνεις σε μεγάλη δόση» με ένα συμπλήρωμα.

Πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες σαρδέλες;

Οι σαρδέλες και άλλα είδη λιπαρών ψαριών είναι καλά για την καρδιά εάν καταναλώνονται σε μία διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι σαρδέλες θα μπορούσαν επίσης να είναι μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση απέναντι στον σολομό, ειδικά επειδή οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι εύκολα διαθέσιμες, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι πιο φθηνές.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να δώσετε προσοχή στα άλλα συστατικά που προστίθενται στις κονσέρβες με σαρδέλες, οι οποίες μερικές φορές είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο, νερό ή σάλτσα ντομάτας και μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Τα άτομα που πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη νατρίου για λόγους υγείας, όπως εκείνοι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να προσέχουν τις ετικέτες των συστατικών.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από τις σαρδέλες;

Οι σαρδέλες μπορεί να είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά όπως όλα τα ψάρια, έτσι και οι σαρδέλες μολύνονται όλο και περισσότερο με μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό.

Οι σαρδέλες περιέχουν επίσης πουρίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος και να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα .

Ακόμα κι αν δεν τρώτε θαλασσινά, θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 από άλλες διατροφικές πηγές χωρίς να χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα.

Για παράδειγμα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι επίσης πλούσιες πηγές ωμέγα-3.

Διαβάστε επίσης

Τι θα τρώμε το 2040 – Ποιο το μέλλον των τροφίμων

Tumbao: Η άσκηση που συνδυάζει χορό και αερόβιες κινήσεις

Exit mobile version