Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πόσο διαρκούν πραγματικά οι κονσέρβες και πότε πρέπει να τις πετάξετε

Healthstories Πόσο διαρκούν πραγματικά οι κονσέρβες και πότε πρέπει να τις πετάξετε

Τι σημαίνουν πραγματικά οι ημερομηνίες στις κονσέρβες και πότε πρέπει να τις πετάξετε; Οι κονσέρβες είναι βασικό συστατικό κάθε καλά εφοδιασμένου ντουλαπιού, καθώς είναι βολικές και φθηνές. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα και κατεψυγμένα αντίστοιχα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό των κονσερβοποιημένων τροφίμων είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής τους, καθώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε έκτακτες ανάγκες και γεύματα της τελευταίας στιγμής.

Τι σημαίνουν οι ημερομηνίες στις κονσέρβες

Όταν πρόκειται για τη μακροζωία των κονσερβοποιημένων τροφίμων, καλό είναι να ξέρουμε τι σημαίνουν (και δεν σημαίνουν) οι ετικέτες με ημερομηνία. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε να πετάτε τις κονσέρβες ενώ είναι ασφαλείς για κατανάλωση.

«Μπορεί να υπάρχει ποικιλία ημερομηνιών και αριθμών στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας κατασκευής του προϊόντος, των πληροφοριών της μονάδας παραγωγής και του κωδικού παρτίδας και της ημερομηνίας «χρήση έως» ή «πώληση έως»», εξηγεί στο marthastewart.com ο Mitzi Baum, MSc, ειδικός ασφάλειας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ημερομηνίες “χρήση έως” και “πώληση έως” αναφέρονται συνήθως στην ποιότητα ή στην κορυφαία γεύση και φρεσκάδα του προϊόντος. Μετά από αυτή την ημερομηνία, ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το προϊόν του θα έχει αυτή τη νοστιμιά,

Εν ολίγοις, οι ημερομηνίες στα κονσερβοποιημένα προϊόντα δείχνουν ποιότητα και όχι ασφάλεια. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προσδιορίσετε εάν τα τρόφιμα στις κονσέρβες έχουν αλλοιωθεί και εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Πόσο διαρκούν οι κονσέρβες που δεν έχουν ανοιχτεί;

Οι κονσέρβες στο ντουλάπι, μπορεί να διαρκέσουν επ ‘αόριστον —ή τουλάχιστον αρκετά χρόνια (ναι, χρόνια!) μετά την ημερομηνία λήξης , σύμφωνα με τον Bryan Quoc Le, Ph.D., σύμβουλο τροφίμων. Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ (όπως οι ντομάτες) θα διατηρήσουν την ποιότητά τους για 18 μήνες μετά την ημερομηνία «χρήσης έως» ή «πώλησης έως», ενώ τα προϊόντα χαμηλής οξύτητας (όπως το κρέας και τα λαχανικά) θα είναι στο αποκορύφωμά τους για δύο έως πέντε χρόνια.

Ωστόσο, για να ισχύει αυτή η μεγάλη διάρκεια ζωής, τα δοχεία πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση — αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σκουριά, εξογκώματα, φούσκωμα, διαρροές και ζημιές όπως βαθουλώματα ή τρυπήματα.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης κονσερβοποιημένων τροφίμων

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος, καθώς η ζέστη και η υγρασία μπορούν να επιταχύνουν τη ζημιά και τη σκουριά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνιστώνται περιοχές όπως κάτω από το νεροχύτη, κοντά σε πηγές θέρμανσης ή σε υπόγεια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Επίσης, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα δεν πρέπει να εκτίθενται σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλοίωσης.

Πότε να απαλλαγείτε από τις κονσέρβες

Δεδομένου ότι η κατάσταση μιας κονσέρβας επηρεάζει την ασφάλεια του περιεχομένου του, οι διάφορες πληροφορίες στο κουτί θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι ασφαλής για χρήση. Μην τρώτε φαγητά από κονσέρβες που έχουν διαρροή, εξογκώματα, σοβαρά βαθουλώματα ή σκουριές. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες που έχουν άσχημη οσμή ή αναβλύζουν υγρό όταν ανοίγουν.

Κονσέρβες και αλλαντίαση

Σύμφωνα με τον Le, αυτές οι παραμορφώσεις δημιουργούν μικροσκοπικές τρύπες στο δοχείο, επιτρέποντας την είσοδο μικρών ποσοτήτων οξυγόνου. «Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο τα σπόρια της αλλαντίασης μπορούν να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας στην ανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium botulinum », προσθέτει. Ακόμη και με μια μικρή ποσότητα οξυγόνου, το Clostridium botulinum θα απελευθερώσει την τοξίνη που προκαλεί την αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα του σώματος.

Η ελαφριά σκουριά δεν προκαλεί ανησυχία. “Εάν μπορείτε να σκουπίσετε τη σκουριά με ένα βρεγμένο πανί, τα τρόφιμα μέσα είναι ακόμα ασφαλή. Εάν η σκουριά είναι εκτεταμένη και δεν φεύγει με το σκούπισμα, πετάξτε την κονσέρβα”, λέει ο Baum.

Γενικά, μία αρχή που πρέπει να ξέρετε είναι ότι αν το καπάκι της κονσέρβας σκάσει ή διογκωθεί, πρέπει να πετάξετε την κονσέρβα. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια που δεν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης, αναπτύσσονται και απελευθερώνουν αέρια, προκαλώντας σκάσιμο ή διαστολή του καπακιού.

Διαβάστε επίσης

Επιπλέον μισθοί έως και 1.800 ευρώ για τις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, το καλοκαίρι

12 φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο

Exit mobile version