Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Συμβουλές ΕΟΔΥ για κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών – Θερίζει, συνήθως, η γαστρεντερίτιδα την Σαρακοστή

Healthstories Συμβουλές ΕΟΔΥ για κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών - Θερίζει, συνήθως, η γαστρεντερίτιδα την Σαρακοστή

Η κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών, είναι η βασική αιτία για την αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός , που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την Σαρακοστή

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

-βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
-τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
-ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
-ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Διαβάστε επίσης

Χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα – Η ανύψωση προς τον Θεό για την έναρξη της νηστείας

Μητέρα με τον 10χρονο γιο της κλειδώθηκαν 3 χρόνια στο σπίτι για να γλιτώσουν τον κορονοϊό

Exit mobile version