Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να έχουν επιλέξει να απομακρύνουν το κρέας από το πιάτο τους, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για ηθικούς. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιες τροφές πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε να λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και να επιβραδύνει τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης, λέει  στο everydayhealth.com, η διατροφολόγοςμ  Kim Rose, RDN.

Η απομάκρυνση από ζωικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπείτε σε έναν κόσμο βαρετών χορτοφαγικών σάντουιτς, λέει η Rose. Δοκιμάστε να ανταλλάξετε μαγιονέζα με αβοκάντο την επόμενη φορά που θα φτιάξετε σάντουιτς ή μια αυγοσαλάτα.

Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα με πολλές θερμίδες δεν προσφέρει ουσιαστικά υδατάνθρακες, φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, σύμφωνα με το USDA. Τα αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, καροτενοειδή και βιταμίνες B, C, E και K που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Τα αβοκάντο προσφέρουν επίσης χορταστικές φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά, σύμφωνα με το USDA, καθιστώντας τα ένα θρεπτικό και νόστιμο υποκατάστατο του μαγιονέζας.

Πολτοποιήστε το αβοκάντο για να το χρησιμοποιήσετε στη θέση της μαγιονέζας ως καρύκευμα για το επόμενο σάντουιτς σας, σε σαλάτα με ρεβίθια ή νόστιμο ντιπ.

Τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Τα όσπρια είναι η υπέρτατη πηγή πρωτεΐνης και ο βασικός αντικαταστάτης του κρέατος. Πρόκειται για μία κατηγορία τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς εκτός από πρωτεΐνη μας δίνει και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία. Μάλιστα, για να απορροφήσει ο οργανισμός μας όσο το δυνατόν περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται, είναι σημαντικό να συνδυάζουμε τα όσπρια με κάποιο δημητριακό.

Επίσης, οι ξηροί καρποί αποτελούν μία καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ένα εύκολο και γρήγορο σνακ. Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια είναι εξαιρετικές επιλογές που μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη. Βέβαια, εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί εύκολα κανείς να ξεφύγει από άποψη θερμίδων.

Το γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ακόμα μερικές καλές επιλογές. Καλό είναι να επιλέγουμε τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, ώστε να επωφελούμαστε τα μέγιστα.

Επιπλέον, μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το αυγό. Είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να καταναλώσουμε εύκολα και με πληθώρα τρόπων. Τέλος, σόγια, βρώμη, κινόα, καθώς και κάποια φρούτα και λαχανικά (μπρόκολο, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών) πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο διατροφικό μας πλάνο, ιδιαιτέρως δε, όταν δεν καταναλώνουμε κρέας.

Διαβάστε επίσης 

Τα 8 καλύτερα χειμωνιάτικα φρούτα – Και ενισχύουν τις άμυνες και βοηθούν να μην παχύνετε

Πώς το τρέξιμο καταπολεμά την κακή διατροφή

Exit mobile version