Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Δυσανεξία στη γλουτένη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ασθένεια διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία.

Στους ενηλίκους, και στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, εκδηλώνουν αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση αλλά και διάφορες ορμονικές διαταραχές. Στα βρέφη και στα παιδιά τα πρώτα συμπτώματα είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια και η απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν είναι:

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας για την κοιλιοκάκη επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες καλό είναι αποφεύγουν:

Γιαούρτι με δημητριακά
Mακαρόνια
Γλυκά με παντεσπάνι
Γλυκά με φύλλο
Γλυκά με αλεύρι
Mπίρα
Γκοφρέτες
Aλεύρι από σιτάρι, σίκαλη ή βρόμη

Exit mobile version