Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα οφέλη της σταφίδας στην υγεία – Ποια είναι η διατροφική της αξία

Οι σταφίδες θεωρούνται από πολλούς υπερτροφή και στη χώρα μας η πιο διαδεδομένη είναι η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, η κατανάλωση της οποίας εντοπίζεται από τους ομηρικούς χρόνους.

Συνδυάζεται τόσο ως γλυκό με γιαούρτι ή σε δημητριακά, αλλά και σε αλμυρά φαγητά, συνοδεύοντας το ψητό κρέας, αλλά και πολλά είδη σαλατών. Οι σταφίδες είναι από τη φύση τους γλυκές και έχουν αρκετές θερμίδες.

Διατροφική αξία

Μισή κούπα σταφίδων έχει περίπου 216 θερμίδες και 42 γραμμάρια ζάχαρης. Περιέχει επίσης 2.7 γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν 7% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές. Οι σταφίδες επίσης αποτελούν καλή πηγή σιδήρου. Μισή κούπα σταφίδων περιέχει 1.4 milligram σιδήρου, το 7% περίπου των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και το 17% για τους άντρες.

Όπως τα σταφύλια και το κρασί, οι σταφίδες περιέχουν και αυτές αντιοξειδωτικά, όπως φαινόλες και πολυφαινόλες. Οι επιστημονικές έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι σταφίδες περιέχουν φυτοχημικά, συγκεκριμένα ελαιανολικό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

Πηγή ενέργειας

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ειδικά σε φυσικά σάκχαρα, όπως προαναφέρθηκε, οπότε αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για πριν και μετά την γυμναστική. Μάλιστα, δεν σας βαραίνουν καθόλου, ούτε σας κάνουν να νιώθετε ανόρεχτοι μετά από λίγη ώρα και κουρασμένοι, όπως άλλοι υδατάνθρακες.

Βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου

Οι σταφίδες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες βοηθούν την πεπτική διαδικασία και κυρίως τη φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Με αυτό τον τρόπο, προλαμβάνουν κατά της άβολης δυσκοιλιότητες. Επίσης, οι φυτικές της ίνες ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή επιβραδύνει το άδειασμα του στομάχου. Γι’ αυτό είναι καλή επιλογή, αν προσπαθείτε να χάσετε λίγο επιπλέον βάρος.

Μειώνουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφίδων οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και λιγότερη κατανάλωση θερμίδων λόγω της αυξημένης αίσθησης κορεσμού. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι είναι πολύ πιθανό οι σταφίδες να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών, διαβήτη και πιθανότατα παχυσαρκίας. Η περιεκτικότητα σε κάλιο και πολυφαινόλες φαίνεται ότι ενισχύουν αυτές τις ιδιότητες.

Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Εδώ είναι το σίδηρο των σταφίδων που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό, καθώς αυτό είναι που αντιμετωπίζεις τις απλές μορφές αναιμίας και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό το μικρό, κι όμως θαυματουργό, αποξηραμένο φρούτο περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Β και χαλκού, σημαντική για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βοηθούν στην σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι σταφίδες περιλαμβάνουν επίσης ένα χρήσιμο αμινοξύ, γνωστό ως αργινίνη, το οποίο είναι γνωστό πως ενεργοποιεί τη λίμπιντο και τη στύση, αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα της σπερματικής κινητικότητας.

Exit mobile version