Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 2021: Σεβασμός και ίση μεταχείριση για κάθε σώμα

Healthstories-Παγκόσμια-Ημέρα-Παχυσαρκίας-2021

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή στοιχεία που ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου 2021.

Με βασικό μήνυμα Every Body Needs Everybody: Σεβασμός και ίση μεταχείριση για κάθε σώμα, οι διεθνείς οργανισμοί κρούουν γι άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου:

Η παχυσαρκία δεν είναι εμφανισιακό χαρακτηριστικό γνώρισμα, αλλά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αρκετά αυξημένο βάρος σε σχέση με το ύψος του σώματος (Δείκτης Μάζας Σώματος > 30) και υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, η οποία συσχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

H παχυσαρκία δεν προκύπτει αποκλειστικά από προσωπικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, αλλά μπορεί να έχει τις ρίζες της ακόμη και στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Δεν είναι μόνο προσωπική ευθύνη και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά είναι απόρροια ενός συνόλου παραγόντων που δεν βρίσκονται πάντα κάτω από τον έλεγχο του ατόμου.

Βασικές αιτίες παχυσαρκίας

Στίγμα βάρους

Η συνεχής και μη εποικοδομητική κριτική της παχυσαρκίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παχύσαρκα άτομα τα οποία δεν έχουν ανάγκη από κακή κριτική αλλά από βοήθεια, καθώς:

Αν ζω με υπέρβαρο ή παχυσαρκία τι μπορώ να κάνω;

Πώς να εξαφανίσουμε το στίγμα της παχυσαρκίας

Πηγές:

worldobesityday.org/

και

Εργομετρικό -Διατροφολογικό Κέντρο Ομίλου Βιοιατρική

Exit mobile version