Το πρόγραμμα “Μαθαίνω Διατροφή” που συμπληρώνει 6 χρόνια λειτουργίας είναι μία συμβουλευτική και υποστηρικτική ενέργεια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Η “Μαθαίνω Διατροφή”, αναπτύσσει αθόρυβα ένα αξιοσημείωτο έργο στον τομέα της καταπολέμησης της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «Μαθαίνω Διατροφή»
Μια ομάδα νεαρών επιστημόνων και επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων οι Όλγα Κουνάρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, RDN και η Κάλλη Πολέμη, ψυχοθεραπεύτρια, M.Sc., αντιλαμβάνονται την ζοφερή πραγματικότητα στην χώρα μας, ότι δηλαδή το 40% των παιδιών και το 70% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και αναλαμβάνουν δράση σε πολλά επίπεδα επί τη βάσει μιας ολιστικής φιλοσοφίας.
Μόνο τα παιδιά της Σουηδίας ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή
Η Ελλάδα, η χώρα που “εφηύρε” την μεσογειακή διατροφή και την κληροδότησε στον υπόλοιπο κόσμο, δεν την ακολουθεί πια! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μόνα παιδιά που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή στην Ευρώπη είναι εκείνα που ζουν στη Σουηδία.
Δεν κουνά το δάχτυλο σε κανέναν
«Η Μαθαίνω Διατροφή δεν “κουνά το δάχτυλο” σε κανέναν. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα μάς κατατάσσουν ως χώρα μεταξύ των πιο επιβαρυμένων διατροφικά, ο οργανισμός εφαρμόζει ένα πιο ολιστικό, ανθρωποκεντρικό μοντέλο γύρω από την σχέση του ατόμου με την τροφή, που λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές διατροφικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος τόσο ο ενήλικας όσο και το παιδί», λέει στο Healthstories η Όλγα Κουνάρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, RDN.
Δεν χρειάζονται ακρότητες
Από την πλευρά της η Κάλλη Πολέμη, ψυχοθεραπεύτρια, M.Sc. τονίζει τα εξής: «Σε πλήρη αντίθεση με τη βιομηχανία της δίαιτας που αποκλείει ολόκληρες διατροφικές ομάδες, επιβάλλει στέρηση και παρέχει ανελαστικές οδηγίες σίτισης ανάλογα με την επικρατούσα “διατροφική μόδα” (intermittent fasting, keto diet, Αtkins κ.ά.), η Μαθαίνω Διατροφή παρέχει πρακτικές συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας της τροφής χωρίς ακρότητες, με γνώμονα το μεσογειακό πρότυπο.
Παράλληλα, σε ψυχολογικό επίπεδο, ενθαρρύνει την αυτορρύθμιση και καταπραϋνει τις ενοχές που τα σκληρά πρότυπα ομορφιάς ενσταλλάσσουν στην ψυχή των περισσότερων ανθρώπων, ως αποτέλεσμα των οποίων παίρνουν βάρος, αντί να το χάνουν».
Η σχέση με την τροφή
Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν οι δύο κυρίες του προγράμματος, οι επωφελούμενοι είναι σε θέση να διαχειριστούν πολύ αποτελεσματικότερα το παχυσαρκογόνο περιβάλλον, κατακτούν εξάλλου μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τροφή για πάντα, προστατεύοντας τον εαυτό τους από το συναισθηματικό φαγητό και τις διατροφικές διαταραχές που πολλές φορές προκαλούνται (και) από αλλεπάλληλες -σχεδόν ισόβιες- δίαιτες.
Σε αυτή την διατροφική και ψυχοθεραπευτική βάση έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται οι δράσεις του οργανισμού. Πρώτο δομικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αναμφισβήτητα είναι το πρόγραμμα Little Spoons που απευθύνεται σε φορείς προσχολικής και σχολικής ηλικίας και είναι βασισμένο σε μελέτες του McKinsey Global Institute, σύμφωνα με τις οποίες οι παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τον φορέα που τις επιχειρεί.
Μέσω επιμόρφωσης των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως μέσω στοχευμένων δράσεων στα παιδιά, ο οργανισμός ευαισθητοποιεί ως προς το πρόβλημα και “δείχνει” τη λύση, που δεν είναι άλλη από την επαναφορά της μεσογειακής διατροφής στην ελληνική οικογένεια.
Και αυτό ωστόσο δεν έχει “διδακτικό” χαρακτήρα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν υπακούουν στις νουθεσίες των γονέων και των ειδικών αλλά επηρεάζονται πραγματικά από ουδέτερες (μη “διδακτικές”) αλλά ευχάριστες εμπειρίες εξοικείωσης με τα φυσικά τρόφιμα.
Το παράδειγμα με τα παντζάρια
Αντί λοιπόν να “διαφημίζει” η ομάδα της Μαθαίνω Διατροφή τα παντζάρια ως ένα λαχανικό “που μας κάνει δυνατούς”, κατά το κλασικό εκπαιδευτικό πρότυπο και με μια δόση ενοχής, ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν το λαχανικό αυτό με παιγνιώδη διαδραστικό τρόπο χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους και γελώντας με τον τρόπο που η χρωστική βάφει κόκκινες τις γλώσσες τους!
Σε μεγαλύτερες τάξεις τους μυεί στα μυστικά του έξυπνου καταναλωτή που γνωρίζει να αποκωδικοποιεί τις ετικέτες των τροφίμων εν είδει επικίνδυνης αποστολής σωτηρίας των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος!
Έχει άραγε απήχηση μια τέτοια πρωτότυπη παρέμβαση? Από τον ιστότοπο του οργανισμού mathainodiatrofi.org πληροφορούμαστε ότι το πρόγραμμα Little Spoons αριθμεί ήδη 450 σχολεία – μέλη, μεταξύ των οποίων πολλά από τα γνωστότερα ιδιωτικά (Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Σχολή Μωραΐτη, Βίλλα Αιμιλία, Έλα να παίξουμε, Αγκάλη, Παιχνιδαγωγείο κ.ά.).
45.000 παιδιά έχουν εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «Μαθαίνω Διατροφή»
Με τον τρόπο αυτό πάνω από 45.000 παιδιά πανελλαδικώς έχουν έρθει σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό του οργανισμού παίρνοντας μέρος σε δράσεις τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.
Εξάλλου, η «Μαθαίνω Διατροφή» πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια και ομάδες διαχείρισης βάρους και σχέσης με την τροφή για ενηλίκους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – με μεγάλη λίστα αναμονής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, μεταξύ των οποίων οι δωρέες των Alexandra Economou – Noach Vander Beken καθώς και του ιδρύματος Helidoni Foundation – Dimitris και Sarah Georgakopoulos. Επίσης η Μαθαίνω Διατροφή διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο Φίλων που στηρίζουν την πρωτοβουλία με ένα ετήσιο συμβολικό αντίτιμο και απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια (για περισσότερες πληροφορίες mathainodiatrofi.org).
Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι ουδέποτε έχει λάβει οικονομική στήριξη από οποιαδήποτε εταιρεία που συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων, προς αποφυγή της προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε.
Διαβάστε επίσης
Ο Δέμος και ο Άδωνις και το μπάχαλο με τα μονοκλωνικά
Εμβολιαστικός τουρισμός – Ρώσοι πολίτες ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να εμβολιαστούν