Έχετε πονόλαιμο; Δοκιμάστε αυτές τις τροφές για άμεση ανακούφιση
healthstories
Επειδή ο πονόλαιμος, είναι κάτι που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για αρκετές μέρες μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, είναι σημαντικό να έχουμε διαθέσιμες απλές και εύκολες λύσεις, για την αντιμετώπισή του στο σπίτι και για άμεση ανακούφιση.
Παράλληλα, η καθημερινή ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας θα συμβάλει στην πιο γρήγορη αποκατάσταση του πονόλαιμου, για αυτό και είναι σημαντικό να την φροντίζουμε.
Πρόπολη
Η πρόπολη έχει φυσική αντιβακτηριακή δράση και μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο, κυρίως αν αυτός προέρχεται από κρυολόγημα. Μπορείτε να στάξετε 2-3 σταγόνες βάμμα πρόπολης σε ένα αφέψημα το βράδυ ή να χρησιμοποιήσετε στοματικό σπρέι. Χρειάζεται προσοχή το βάμμα πρόπολης, γιατί περιέχει αλκοόλ, για αυτό και δεν προορίζεται για χρήση σε παιδιά και σε βρέφη.
Μέλι
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο αρκετά αποτελεσματικά. Μπορείτε να το προσθέσετε σε ένα χλιαρό αφέψημα και να το καταναλώσετε 2-3 φορές την ημέρα για πιο άμεσα αποτελέσματα. Άλλωστε ο πονόλαιμος πολλές φορές μπορεί να μας αποτρέψει από την κατανάλωση υγρών, για αυτό και ενδείκνυται η κατανάλωση αφεψημάτων για την ενυδάτωσή μας τις ημέρες με πονόλαιμο. Επειδή ένα καυτό τσάι μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή στον λαιμό, φροντίστε να είναι χλιαρό, την ώρα που το καταναλώνετε.
Κουρκουμάς
Μην διστάσετε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο αφέψημά σας ή να ετοιμάσετε ένα turmericlatte με κουρκουμά, γάλα ή φυτικό υποκατάστατο, κανέλα Κεϋλάνης και μέλι. Ο κουρκουμάς είναι ένα ινδικό μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα και καταγωγή από την Ινδία, όπου χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες, που αναδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του μπαχαρικού αυτού. Παράλληλα, η τακτική του πρόσληψη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για αυτό και ενδείκνυται να το προσθέσετε στα καθημερινά σας γεύματα σε μικρές ποσότητες.
Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα αποτελεί ένα βότανο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κεντρική Ευρώπη για την παρασκευή γλυκισμάτων, που έχουν το χαρακτηριστικό σχεδόν μαύρο χρώμα. Υπάρχει και σε αρκετά μίγματα αφεψημάτων και δίνει χαρακτηριστική ελαφρώς γλυκιά γεύση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό προσαρμογόνο (adaptogen), συμβάλλει, δηλαδή, στην πιο ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στον οργανισμό μας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά του ενάντια σε ασθένειες. Η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πιο άμεση αποκατάσταση ενός πονεμένου λαιμού.
Κάσιους
Τα κάσιους αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα, ακόμη, ιχνοστοιχείο, που παίζει ρόλο στην διατήρηση ενός δυνατού και υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ένα μέταλλο, που δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας, για αυτό και οφείλουμε να το έχουμε τακτικά στην διατροφή μας. Το ευχάριστο είναι ότι ο ψευδάργυρος υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, κυρίως ζωικά, για αυτό και είναι σχετικά απλό να εμπλουτίσει κανείς την διατροφή του με το ιχνοστοιχείο αυτό.
Παράλληλα, οι ξηροί καρποί, όπως τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας και το τυρί, τα θαλασσινά, τα ολικής άλεσης σιτηρά και δημητριακά αποτελούν τρόφιμα αρκετά πλούσια σε ψευδάργυρο, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχουν τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.