Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Κουκουναρόσπορος: Η υπερτροφή που πάει με όλα

Ο κουκουναρόσπορος είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψητό. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, να πασπαλιστεί πάνω από χούμους και να αναμειχθεί ως μέρος του πέστο και άλλων σαλτσών.

Οι κουκουναρόσποροι είναι οι σπόροι των πεύκων και είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Σε πολλές χώρες του κόσμου θεωρούνται γκουρμέ είδος και καταναλώνονται ωμά, ψητά ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες (π.χ. η σάλτσα πέστο).

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους για την υγεία μας;

Καταστέλλουν την πείνα. Σύμφωνα με έρευνες, τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα κουκουνάρια οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ουσίας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειώσει την πείνα.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κουκουνάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ερευνητές θεωρούν πως το πινολενικό οξύ που βρίσκεται στα κουκουνάρια, ενισχύει τη διατήρηση σωστών επιπέδων της χοληστερόλης και ακόμα είναι πιθανό να μειώνει την LDL χοληστερόλη ενισχύοντας την πρόσληψή της από το συκώτι.

Έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες. Με τις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, τα κουκουνάρια είναι γνωστά και για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Είναι γνωστό πως τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες των οποίων η υπερπαραγωγή είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση.

Ενισχύουν την όραση. Οι σπόροι των κουκουναριών περιέχουν λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύοντας έτσι από παθήσεις των ματιών, όπως την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αντενδείξεις

Ορισμένα είδη ωμών κουκουναριών (πιθανώς από το είδος Pinus armandii από την Κίνα) μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις στη γεύση, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες και απομακρύνονται μόνες τους μετά από κάποιες μέρες από την κατανάλωσή τους.

Η πικρή, μεταλλική γεύση που δημιουργείται παρουσιάζεται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την κατανάλωσή τους και φεύγει μόνη της, χωρίς κάποια θεραπεία, εντός, το αργότερο, 2 εβδομάδων. Η αλλεργία στο κουκουνάρι είναι, επίσης, πιθανή, αν και όχι συχνή.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Έρχεται η σειρά των υγειονομικών για 3η δόση εμβολίου

H έκφραση της σεξουαλικότητας στους έφηβους

Με rapid test οι ανεμβολίαστοι 12-17 ετών σε κλειστούς χώρους

Exit mobile version