Τα αποξηραμένα φρούτα που αυξάνουν απότομα το σάκχαρο
healthstories
Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι σε γενικές γραμμές υγιεινά σνακ, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ορισμένα καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με διαβήτη γιατί ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.
Γιατί ορισμένα αποξηραμένα φρούτα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα;
Αρκετά δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα δεν είναι φιλικά προς τα άτομα με διαβήτη. Ειδικά, αυτά που υποβάλλονται σε διαδικασία ξήρανσης όπου αφαιρείται η περιεκτικότητα σε νερό, αφήνοντας ένα πιο συμπυκνωμένο προϊόν, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η ξήρανση και η επεξεργασία αυξάνουν τόσο την πυκνότητα του σακχάρου όσο και τον γλυκαιμικό δείκτη.
Σύκα και χουρμάδες
Τόσο τα σύκα όσο και οι χουρμάδες έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης. Για παράδειγμα, ορισμένες ποικιλίες χουρμάδων μπορεί να αποτελούνται από 70% ή περισσότερα απλά σάκχαρα όπως φρουκτόζη και γλυκόζη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Τα σύκα δεν είναι καλύτερα, καθώς περιέχουν 50-60% ζάχαρη. Όταν ένα τρόφιμο έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθίσταται κακή επιλογή για κάποιον που διαχειρίζεται τον διαβήτη.
Κεράσια και μάνγκο
Τα εμπορικά αποξηραμένα κεράσια μπορούν να περιέχουν 35-40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα και μερικές φορές περισσότερο εάν προστεθεί επιπλέον ζάχαρη κατά την επεξεργασία. Το αποξηραμένο μάνγκο συχνά έχει προσθήκη ζάχαρης και εμφανίζει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το φρέσκο μάνγκο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism Open διαπίστωσε ότι το φρέσκο μάνγκο βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης μετά το γεύμα πιο αποτελεσματικά από το αποξηραμένο μάνγκο. Η υπερβολική φρουκτόζη και η ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα καθιστούν αυτές τις επιλογές, επιβλαβείς για τα άτομα με διαβήτη.
Αποξηραμένες μπανάνες και τσιπς μπανάνας
Τη στιγμή που οι φρέσκες μπανάνες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τους, οι αποξηραμένες έχουν ακόμη υψηλότερη θερμιδική πυκνότητα επειδή συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με τηγάνισμα ή επικάλυψη ζάχαρης. Αυτή η επεξεργασία οδηγεί επίσης σε απώλεια απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τις αποξηραμένες μπανάνες ακόμη πιο επιβλαβείς για τους διαβητικούς.