Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γλυκά που δεν προσθέτουν κιλά αλλά ανεβάζουν τη διάθεση

glika xoris thermides

Η επιθυμία για γλυκά είναι βαθιά ριζωμένη στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως οι περισσότεροι την ταυτίζουν με αύξηση βάρους και ενοχές. Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι, δεν χρειάζεται να στερηθεί κανείς τη γλυκιά γεύση για να διατηρήσει τη γραμμή του. Το μυστικό, όπως λένε, κρύβεται στη σωστή επιλογή υλικών και στην ισορροπία.

«Το να τρώμε γλυκό δεν σημαίνει ότι χαλάμε τη διατροφή μας. Αντίθετα, όταν γίνεται με μέτρο και με σωστές πρώτες ύλες, μπορεί να ενταχθεί ακόμη και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους», εξηγεί η Dr. Sarah Brewer, Βρετανίδα ιατρός και διατροφολόγος, σύμβουλος στο Natural Health Magazine.

Γλυκά που δεν επιβαρύνουν τη σιλουέτα

Τα γλυκά με βάση το γιαούρτι, τη μαύρη σοκολάτα και τα φρούτα θεωρούνται οι πιο ασφαλείς επιλογές. Το στραγγιστό γιαούρτι με λίγο μέλι και καρύδια προσφέρει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, ενώ η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα άνω του 70% σε κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά και περιορισμένη ζάχαρη.

Μια άλλη έξυπνη επιλογή είναι τα energy balls με βρώμη, ταχίνι και αποξηραμένα φρούτα, που δίνουν ενέργεια χωρίς κενές θερμίδες. Επίσης, το σπιτικό παγωτό μπανάνας, όπου το φρούτο πολτοποιείται και παγώνει, είναι ένα φυσικά γλυκό, χορταστικό επιδόρπιο χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Οι παγίδες 

Αν και τα προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” φαίνονται δελεαστικά, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή λιπαρά που επιβαρύνουν τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, η συχνή κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό και να προκαλέσει αντισταθμιστική υπερκατανάλωση θερμίδων.

Το μέτρο είναι το κλειδί

Η Dr. Brewer επισημαίνει ότι η απόλαυση ενός μικρού γλυκού, ιδίως μετά το φαγητό, μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά και να μειώσει τα επεισόδια υπερφαγίας. «Το να τρώτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή ένα γιαούρτι με μέλι είναι καλύτερο από το να στερείστε εντελώς. Η στέρηση οδηγεί σε υπερβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ισορροπία, η ποιότητα των υλικών και η αυτοσυγκράτηση στις ποσότητες είναι τα βασικά συστατικά μιας “γλυκιάς” διατροφής που δεν προσθέτει κιλά, αλλά χαρίζει ευχαρίστηση και καλή διάθεση, σημειώνει η ειδικός.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο ρόλος του στη διαχείριση του βάρους

Αρτηριακή πίεση: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο

Exit mobile version