Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φυτοφαγική διατροφή: «Ασπίδα» για την καρδιά και τις φραγμένες αρτηρίες

fitofagiki diatrofi

Νέα ανάλυση στο European Heart Journal δείχνει ότι η χορτοφαγική και vegan διατροφή μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφράγματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση 30 τυχαιοποιημένων μελετών που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η φυτοφαγική διατροφή – είτε χορτοφαγική είτε vegan – μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό όπλο για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και, κατ’ επέκταση, του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Η ανάλυση περιέλαβε 2.372 συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες, ηλικίες και επίπεδα υγείας. Οι μισοί ακολούθησαν φυτοφαγική διατροφή, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν σε παμφάγο δίαιτα με κρέας και γαλακτοκομικά. Η διάρκεια των ερευνών κυμάνθηκε από 10 ημέρες έως και 5 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

«Τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της δράσης των στατινών», σημείωσε η καθηγήτρια Ruth Frikke-Schmidt από το Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός διατροφής με βάση τα φυτά και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχει συνεργιστική προστατευτική δράση».

Φυτοφαγική διατροφή και καρδιά

Οι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Αυτή η ισορροπία λειτουργεί σαν «ασπίδα» απέναντι στην αθηροσκλήρωση, τη διαδικασία που στενεύει και φράζει τις αρτηρίες, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι τα οφέλη της φυτοφαγίας δεν περιορίζονται μόνο στην καρδιά. Η στροφή σε μια πιο φυτική διατροφή μειώνει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από 35% έως 49%.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η μακροχρόνια υιοθέτηση φυτοφαγικής διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος ή την προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας.

«Χρειάζεται ποικιλία φυτικών τροφών σε ισορροπημένες ποσότητες, χωρίς υπερβολές», τονίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι το νερό πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή ενυδάτωσης έναντι των επεξεργασμένων ποτών.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πώς η διατροφή μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο Alzheimer – Εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης

Απλά, οικονομικά τρόφιμα που κρύβουν οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Exit mobile version