Η πρώτη και βασική οδηγία στις συνταγές για φασόλια, είναι ότι πρέπει πρώτα να μουλιάσουν για αρκετές ώρες, προκειμένου να είναι έτοιμα για μαγείρεμα, αλλά και για να είναι πολύ πιο εύπεπτα.
Αν τα φασόλια σας προκαλούν φούσκωμα ή αέρια, μην κατηγορείτε μόνο τα φασόλια! Το πρόβλημα μπορεί να έγκειται στον τρόπο παρασκευής τους. Το μούλιασμα των φασολιών πριν το μαγείρεμα βοηθά στη διάσπαση των δύσπεπτων σακχάρων και μειώνει τις ενώσεις που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα; Λιγότερα στομαχικά προβλήματα, καλύτερη γεύση και περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να απορροφήσει το σώμα.
Οι υπεύθυνοι για την πιθανή δυσπεψία είναι τα σύνθετα σάκχαρα που υπάρχουν στα φασόλια, που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να τα διασπάσει πλήρως στο λεπτό έντερο επειδή μας λείπει το σωστό ένζυμο. Αντίθετα, αυτά τα σάκχαρα περνούν άπεπτα στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, και αυτή η ζύμωση δημιουργεί αέρια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal επιβεβαιώνει ότι αυτές οι μη εύπεπτες ίνες είναι η κύρια αιτία του μετεωρισμού μετά την κατανάλωση οσπρίων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και πεπτική δυσφορία σε ορισμένα άτομα. Υπάρχει όμως μια απλή λύση – μουλιάστε τα φασόλια. Όταν μουλιάζετε τα φασόλια, αυτά τα σύνθετα σάκχαρα αρχίζουν να διαλύονται στο νερό. Αυτό σημαίνει λιγότερα σάκχαρα για να ζυμωθούν τα βακτήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο φουσκώματος.
Πώς βοηθάει το μούλιασμα των φασολιών;
Τα φασόλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης φυσικές ενώσεις όπως το φυτικό οξύ και οι λεκτίνες, που συχνά ονομάζονται αντιθρεπτικά συστατικά. Το φυτικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, καθιστώντας τα πιο δύσκολα στην απορρόφηση από το σώμα σας. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την ενέργεια, την ανοσία και τη συνολική υγεία. Οι λεκτίνες, ειδικά όταν τα φασόλια δεν είναι καλά μαγειρεμένα, μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία και διάρροια.
Το μούλιασμα είναι ένα αποτελεσματικό βήμα για την εξουδετέρωση αυτών των ενώσεων. Αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φασόλια και μειώνει τον κίνδυνο φουσκώματος . Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι το μούλιασμα μειώνει σημαντικά τους αντιθρεπτικούς παράγοντες στα όσπρια. Μειώνει τα επίπεδα φυτικού οξέος και αρχίζει να διασπά τις λεκτίνες, καθιστώντας τα φασόλια ασφαλέστερα και πολύ πιο θρεπτικά. Με άλλα λόγια, το μούλιασμα δεν αφορά μόνο την πέψη, αλλά και τη διασφάλιση ότι το σώμα σας μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από αυτό που τρώτε.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Η κρυφή σχέση της ουλίτιδας με τη διατροφή – Τι επιβαρύνει περισσότερο και δεν είναι μόνο η ζάχαρη