Η συζήτηση γύρω από τις νέες φαρμακευτικές ενέσιμες θεραπείες για την απώλεια βάρους, που μιμούνται το πεπτίδιο GLP-1, έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποιες τροφές μπορούν να ενεργοποιήσουν φυσικά τον ίδιο μηχανισμό στον οργανισμό;
Σύμφωνα με διατροφολόγους, οι ουσίες που διεγείρουν την έκκριση του GLP-1 είναι οι μονοσακχαρίτες (απλά σάκχαρα), τα πεπτίδια και αμινοξέα (από τις πρωτεΐνες) καθώς και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (παράγωγα από την καλή λειτουργία της μικροβιακής χλωρίδας).
Αυτά συναντώνται σε τρόφές με «καλά» λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, αλλά και σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά και τα ψάρια. Παράλληλα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι τροφές που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν ουσίες που ενισχύουν την παραγωγή GLP-1.
Γιατί οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη «πιάνουν»
Όπως εξηγεί η Dr. Emma Beckett, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής της Σχολής Επιστημών Περιβάλλοντος και Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, η διατροφή που συνδυάζει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη οδηγεί σε αυξημένο κορεσμό, μειώνοντας την ανάγκη για συνεχές τσιμπολόγημα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά μοντέλα διατροφής (π.χ. μεσογειακή δίαιτα, πρωτεϊνικές δίαιτες) συνδέονται με πιο εύκολη απώλεια βάρους.
Ωστόσο, κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα του GLP-1 μετά τα γεύματα είναι συχνά χαμηλότερα σε άτομα με παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Η σημασία της ποιότητας, όχι μόνο των θερμίδων
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η απώλεια κιλών δεν αρκεί αν γίνεται με κακής ποιότητας, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμα κι αν καταστέλλεται η όρεξη, ο οργανισμός στερείται βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. «Η πραγματική υγεία δεν έρχεται μόνο από το βάρος, αλλά από την ποιότητα της διατροφής», αναφέρει η η Dr. Beckett.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τροφές που μπλοκάρουν τη δράση των φαρμάκων