Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα γλυκαντικά αυξάνουν πιθανόν την ηλικία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη

glykantika-ilikia

Ορισμένα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να έχουν απροσδόκητες συνέπειες στην μακροπρόθεσμη υγεία και την ηλικία του εγκεφάλου.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου στο Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη εξέτασε επτά γλυκαντικά χαμηλών και μηδενικών θερμίδων και διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες, εμφάνισαν ταχύτερη μείωση στις δεξιότητες σκέψης και μνήμης σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες. Η σύνδεση ήταν ακόμη ισχυρότερη σε άτομα με διαβήτη. Αν και η μελέτη έδειξε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών και της γνωστικής εξασθένησης, δεν απέδειξε ότι αυτά ήταν η αιτία.

Τα τεχνητά γλυκαντικά που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η ακεσουλφάμη-Κ, η ερυθριτόλη, η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη και η ταγατόζη. Αυτά βρίσκονται κυρίως σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως αρωματισμένο νερό, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, γιαούρτι και επιδόρπια χαμηλών θερμίδων.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία περιελάμβανε 12.772 ενήλικες από όλη τη Βραζιλία. Η μέση ηλικία ήταν 52 έτη και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια, κατά μέσο όρο.

Τα γλυκαντικά αυξάνουν την ηλικία του εγκεφάλου κατά 1,6 χρόνια

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γλυκαντικών εμφάνισαν ταχύτερη μείωση στις συνολικές δεξιότητες σκέψης και μνήμης από εκείνα που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα, με μια μείωση που ήταν 62% ταχύτερη. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,6 χρόνια γήρανσης. Όσοι ανήκαν στη μεσαία ομάδα είχαν μια μείωση που ήταν 35% ταχύτερη από την ομάδα με τη χαμηλότερη, που ισοδυναμεί με περίπου 1,3 χρόνια γήρανσης.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα ανά ηλικία, διαπίστωσαν ότι άτομα κάτω των 60 ετών που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες γλυκαντικών εμφάνισαν ταχύτερη μείωση στη λεκτική ευχέρεια και τη συνολική γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες.

«Ενώ βρήκαμε συνδέσεις με τη γνωστική εξασθένηση σε άτομα μέσης ηλικίας, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά ως υποκατάστατα ζάχαρης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Claudia Kimie Suemoto, MD, PhD. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και να διερευνήσουμε εάν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η ζάχαρη καρύδας, μπορεί να είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις».

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν συμπεριλήφθηκαν όλα τα τεχνητά γλυκαντικά. Επίσης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πληροφορίες για τη διατροφή τους, οι οποίοι μπορεί να μην θυμόντουσαν με ακρίβεια όλα όσα έτρωγαν.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, το Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η κρίση της μέσης ηλικίας τελείωσε – Οι νεότεροι εμφανίζουν τώρα περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας

Διαλειμματική νηστεία: Νέα μελέτη προειδοποιεί για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Exit mobile version