Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γάλα και καρδιά: Ποιο πρέπει να προτιμάμε και γιατί

gala kai kardia

Μια εκτεταμένη επιστημονική μελέτη από τη Νορβηγία, που διήρκησε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο γάλα και την υγεία της καρδιάς. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο «American Journal of Clinical Nutrition», δείχνουν ότι το γάλα χαμηλών λιπαρών αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το πλήρες, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 73.860 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 41 έτη, τους οποίους παρακολούθησαν για 33 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν συνολικά 26.393 θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.590 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της μελέτης είναι η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες που συνέβη στη Νορβηγία από τη δεκαετία του ’70, όταν το πλήρες γάλα ήταν η προτίμηση των περισσοτέρων, προς τη δεκαετία του ’80, όπου επικράτησε η κατανάλωση γάλακτος χαμηλών λιπαρών.

Αποτελέσματα μελέτης για το γάλα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 12% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο. Όμως, η αύξηση αυτή του κινδύνου οφειλόταν κυρίως στο πλήρες γάλα. Αντιθέτως, το γάλα χαμηλών λιπαρών συνδέθηκε με 11% μείωση του κινδύνου θανάτου και 7% μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές γάλακτος χαμηλών λιπαρών ήταν συχνότερα γυναίκες και μη καπνιστές, ενώ οι λάτρεις του πλήρους γάλακτος είχαν συχνότερα το κάπνισμα ως συνήθεια.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η επίδραση του γάλακτος στην καρδιαγγειακή υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του που καταναλώνεται. Τα πλήρη γαλακτοκομικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών εμφανίζουν πιο ήπια και ενδεχομένως προστατευτική δράση.

Γάλα και λιπαρά

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες συστάσεις του βρετανικού NHS, το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά.

Για όσους αναζητούν μια ισορροπημένη διατροφή και θέλουν να προστατεύσουν την καρδιά τους, η επιλογή του γάλακτος χαμηλών λιπαρών φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρουν οι ειδικοί.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Φυτικό γάλα: Είναι η υγιεινή εναλλακτική;

Τα τυριά με τους λιγότερους και τους περισσότερους υδατάνθρακες

Exit mobile version