Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Cook2DIAbeat: Η νέα πλατφόρμα που βοηθά στον διαβήτη τύπου 2

Cook2DIAbeat DIAVITI TIPOU 2

Πρόσφατα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η εκπαιδευτική πλατφόρμα Cook2DIAbeat. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εργαλείο υποστήριξης για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τις οικογένειές τους.

Η νέα πλατφόρμα, η οποία διατίθεται δωρεάν και στα ελληνικά, περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για τη διατροφική διαχείριση του διαβήτη, τεχνικές μαγειρικής, υγιεινές συνταγές, καθώς και ενότητες για τη σημασία του ύπνου, τη φυσική δραστηριότητα και την ενίσχυση της καθημερινής ευεξίας.

Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η επιστήμη της διατροφής και η τέχνη της μαγειρικής στη δια βίου διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cook2DIAbeat, το οποίο εισάγει μία καινοτόμα προσέγγιση στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, βασισμένη στη μέθοδο της ιατρικής μαγειρικής.

Cook2DIAbeat: Η νέα πλατφόρμα για τον διαβήτη τύπου 2

Ένας στους οκτώ Έλληνες διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει διαβήτη. Την ίδια ώρα περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη σοβαρή νόσο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ευρήματα έρευνας σχετικά με τις γνώσεις και τις αντιλήψεις των ατόμων με διαβήτη γύρω από τη διατροφή, τις πρακτικές που ακολουθούν καθώς και τους παράγοντες που εμποδίζουν ή λειτουργούν ενισχυτικά στη διαχείριση της νόσου.

Η έλλειψη χρόνου στην αγορά και στην προετοιμασία φαγητού στο σπίτι φάνηκε να αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον πολλοί δήλωσαν ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία των πολυάριθμων διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης, καθώς και για τις αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Την εκδήλωση προλόγισε η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis Αφροδίτη Βελουδάκη και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δρ. João Breda, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, η Φανή Πρεβέντη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, ο Βασίλης Τσιρώνης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας και η Σοφία Τσιακάλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη.

Ακολούθησε πάνελ με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νεότερες διατροφικές συστάσεις, στον τρόπο ζωής με διαβήτη, στα εμπόδια, στους κοινωνικούς παράγοντες, στον ρόλο της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς των ασθενών, αλλά και σε καλές πρακτικές που συμβάλλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας και της ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση του διαβήτη από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο πρόγραμμα Cook2DIAbeat, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουν Πανεπιστήμια, ερευνητικοί Οργανισμοί, σχολές μαγειρικής και σύλλογοι διαβήτη από 4 χώρες: Ινστιτούτο Prolepsis (Ελλάδα), University of Navarra (Ισπανία), European Food Information Council (Βέλγιο), Basque Culinary Center (Ισπανία), Spanish Diabetes Foundation (Ισπανία) και CSI – Center for Social Innovation LTD (Κύπρος).

Διαβάστε επίσης

Η διατροφή που μας δροσίζει στον καύσωνα, χωρίς να μας επιβαρύνει

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή 16:8 βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

Exit mobile version