Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ντομάτες: Πότε γίνονται επικίνδυνες για την υγεία;

ntomates kai ygeia

Ένα ανησυχητικό κύμα λοιμώξεων από σαλμονέλα φέρνει στο προσκήνιο τις ντομάτες, με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές να εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, περισσότερα από 100 άτομα έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ τουλάχιστον 14 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η έξαρση αποδίδεται σε δύο σπάνια στελέχη του βακτηρίου Salmonella Blockley και Salmonella Strathcona τα οποία εντοπίστηκαν σε ντομάτες που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Τα στελέχη αυτά είναι γνωστά κυρίως στην ανατολική Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά τους στην Ευρώπη.

Οι λοιμώξεις έχουν καταγραφεί σε διαφορετικά σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) τονίζει πως πρόκειται για στελέχη με σοβαρή παθογένεια, ικανά να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα και επιπλοκές, ιδίως σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξημένος κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες

Η σαλμονέλα είναι βακτήριο που επηρεάζει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα και μεταδίδεται μέσω της τροφής, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και τα λαχανικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, ναυτία και αφυδάτωση, με την εκδήλωσή τους να εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς ιατρική παρέμβαση, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου απαιτείται νοσηλεία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οργανισμοί όπως το UKHSA προτρέπουν τους καταναλωτές να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής:

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ένα πολύτιμο συστατικό στο ελαιόλαδο εντόπισαν Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες

Οδηγός διατροφής για το καλοκαίρι

Exit mobile version