Οι σπόροι, είναι πλέον παντού στις συνταγές υγιεινών γευμάτων καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Υποστηρίζουν την πέψη, βοηθούν στη διαχείριση και την απώλεια βάρους, ενισχύουν τη γενικότερη υγεία, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον το μυστικό είναι να ξέρετε ποια ώρα της ημέρας, είναι καλύτερο να τους καταναλώνετε.
1. Σπόροι chia
Έχουν πολλές φυτικές ίνες, επομένως βοηθούν στην πέψη και σας κρατούν χορτάτους, ενώ συμβάλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Πρωί με άδειο στομάχι ή με το πρωινό.
Μουλιάστε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia σε νερό όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προσθέστε σε smoothies, πουτίγκες, βρώμη ή νερό αποτοξίνωσης.
2. Σπόροι κολοκύθας
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 έως 2 κουταλιές της σούπας ως σνακ το μεσημέρι ή το βράδυ. Ταιριάζουν επίσης σε σαλάτες.
3. Λιναρόσποροι
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 κουταλιά της σούπας ψημένοι λιναρόσποροι σε smoothie το πρωί ή με το μεσημεριανό γεύμα.
4. Ηλιόσποροι
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 κουταλιά της σούπας ωμούς ή ψητούς ηλιόσπορους ως απογευματινό σνακ ή με βρώμη η σε σαλάτα.
5. Κινόα
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Ξεπλύνετε καλά και μαγειρέψτε τη σαν ρύζι για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας. Μισό με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα μπορεί να καταναλωθεί στη σαλάτα ή ως υποκατάστατο ρυζιού.
6. Σουσάμι
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Το βράδυ ή τον χειμώνα.
Φροντίστε να απολαμβάνετε αυτούς τους υγιεινούς σπόρους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και να προσέχετε τη μερίδα. Η υπερβολική κατανάλωση υγιεινών σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα, καθώς και σε αύξηση βάρους.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής με τζίνσενγκ και σοκολάτα
Χλώριο, αλάτι και ήλιος: Πώς επιδρούν στην ψωρίαση;