Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πανεπιστήμιο Tufts: Μαύρος καφές, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

mayros-kafes

Ο μαύρος καφές θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή σας, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη καθημερινά, σχετίζεται με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακά αίτια. Τα οφέλη μειώνονται όταν η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, όπως η κρέμα γάλακτος, προστίθενται σε υπερβολική ποσότητα.

Ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Gerald J. και Dorothy R. Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των αλλαγών στον κίνδυνο θνησιμότητας με την ποσότητα των γλυκαντικών και των κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται στο ρόφημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μαύρος καφές και ο καφές με χαμηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκαν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ. Η ίδια σύνδεση δεν παρατηρήθηκε για τον καφέ με υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

«Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να αποδίδονται στις βιοδραστικές του ενώσεις, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα οφέλη από τη θνησιμότητα», δήλωσε ο Fang Fang Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Neely Family στη Σχολή Friedman.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2018, συνδεδεμένα με τα Δεδομένα Θνησιμότητας του Εθνικού Δείκτη Θανάτων. Η μελέτη περιελάμβανε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 46.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω.

Η κατανάλωση καφέ κατηγοριοποιήθηκε ανά τύπο (με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη), ζάχαρη και περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα αποτελέσματα θνησιμότητας περιελάμβαναν παθήσεις από κάθε αιτία, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (από κρυσταλλική ζάχαρη, μέλι και σιρόπι) ορίστηκε ως κάτω από το 5% της Ημερήσιας Αξίας, η οποία είναι 2,5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (από γάλα, κρέμα γάλακτος ή μισό-μισό) ορίστηκε ως 5% της Ημερήσιας Αξίας ή το ισοδύναμο 5 κουταλιών της σούπας γάλα 2%, 1 κουταλιά της σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος ή 1 κουταλιά της σούπας μισό-μισό καφέ.

Στη μελέτη, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού την ημέρα συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Με 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, η σύνδεση αυξήθηκε στο 17%. Η κατανάλωση πέραν των τριών φλιτζανιών την ημέρα δεν συσχετίστηκε με πρόσθετες μειώσεις και η σύνδεση μεταξύ του καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα εξασθένησε όταν η κατανάλωση καφέ ήταν μεγαλύτερη από τρία φλιτζάνια την ημέρα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας από καρκίνο.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Καινούργια πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών για εξωσωματική: Μια νέα προσέγγιση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Γεωργιάδης – Βουλή: Από τις 15 Ιουλίου η γραμμή «1566» για όλες τις υπηρεσίες Υγείας

Exit mobile version