Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι πρέπει να τρώω όταν έχω υψηλό κάλιο;

trofes me kallio

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο και δημοφιλής ηλεκτρολύτης με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πολλά λαχανικά και φρούτα αποτελούν σημαντικές πηγές πρόσληψης Καλίου. Ωστόσο, η κατανάλωση ανεπαρκής ή υπερβολική κατανάλωση σε Κάλιο μπορεί να έχει προσωρινές ή μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μας.

Αν και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, η υπερβολική του συγκέντρωση στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η υπερκαλιαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα καλίου στο αίμα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια των 3,6–5,2 mmol/L. Μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια, υπερβολική διατροφική πρόσληψη, χρήση συμπληρωμάτων ή συγκεκριμένων φαρμάκων που επηρεάζουν την αποβολή του καλίου από τον οργανισμό.

Πόσο κάλιο χρειάζομαι;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου για τις ενήλικες γυναίκες είναι 2.600 mg και για τους ενήλικες άντρες 3.400 mg. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή θηλασμού η ημερήσια συνιστώμενη δόση αλλάζει και σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, αναφέρει η Mayo Clinic.

Σημειώστε πως σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν τα συμπληρώματα καλίου να λαμβάνονται μετά από την καθοδήγηση του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας, οι οποίοι ξέρουν το ιστορικό σας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Σε περιπτώσεις υψηλού καλίου, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα:

Φρούτα:

Όσπρια:

Ξηροί καρποί:

Πρωτεΐνες:

Τι μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια

Ορισμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι κατάλληλες για την περίοδο διαχείρισης της υπερκαλιαιμίας:

Φρούτα:

Λαχανικά:

Πρωτεΐνες:

Ποτά:

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γλυκοπατάτα για κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά

Οι πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Exit mobile version