Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών σε σταθερή βάση επηρεάζει τον οργανισμό και μία νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών επεισοδίων, καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, τα πατατάκια και τα συσκευασμένα μπισκότα, μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 36ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο ACC Asia 2025 Together with SCS, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στη Σιγκαπούρη. Αυτός ο κίνδυνος για υπέρταση, άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα, καρκίνο, πεπτικές παθήσεις, θνησιμότητα και άλλα, αυξάνεται με κάθε 100 γραμμάρια υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται καθημερινά.
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και άλλα μη θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζοντας χαμηλή θρεπτική πυκνότητα αλλά υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα», δήλωσε ο Xiao Liu, MD, από το τμήμα καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Sun Yat-sen Memorial του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Γκουανγκζού της Κίνας. «Αυτά τα προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μέσω πολλαπλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της δυσλειτουργίας των λιπιδαιμικών προφίλ του αίματος, των αλλοιώσεων στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, της προαγωγής της παχυσαρκίας, της πρόκλησης συστηματικής φλεγμονής, της επιδείνωσης του οξειδωτικού στρες και της εξασθένησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη».
Η συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε 41 προοπτικές μελέτες κοόρτης που εκτείνονταν στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία, οι οποίες αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των αποτελεσμάτων για την υγεία πριν από τον Απρίλιο του 2024. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν συνολικά 8.286.940 ενήλικες ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω από τον γενικό πληθυσμό (30,8% άνδρες, 69,2% γυναίκες).
Όλες οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν χρησιμοποίησαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων Nova για να ορίσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως βιομηχανικά παρασκευασμένα τρόφιμα που προέρχονται από φυσικά τρόφιμα ή άλλα οργανικά συστατικά. Αυτά τα προϊόντα υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία πολλαπλών σταδίων και συνήθως περιέχουν σημαντικές ποσότητες προσθέτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών, χρωστικών και ενισχυτικών γεύσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, συνηθισμένα παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν εμπορικά παραγόμενα ψωμιά, ζαχαρούχα ποτά, πατατάκια, σοκολατένια γλυκά, καραμέλες, συσκευασμένα μπισκότα κ.λπ.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υπέρταση, καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνο, πεπτικές παθήσεις και θνησιμότητα από κάθε αιτία. Κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια/ημέρα κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 14,5% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, 5,9% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, 1,2% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, 19,5% υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών παθήσεων και 2,6% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας/υπερβολικού βάρους, μεταβολικών συνδρόμων/διαβήτη και κατάθλιψης/άγχους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύστημα Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation (GRADE) για να αξιολογήσουν την ποιότητα των στοιχείων που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Η αξιολόγηση GRADE έδειξε υψηλή έως μέτρια βεβαιότητα για τα περισσότερα αποτελέσματα, εκτός από τη χαμηλή βεβαιότητα για το μεταβολικό σύνδρομο/διαβήτη.
«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξηγήσουν με σαφήνεια ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και ανθυγιεινά λίπη, ενώ είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, απαραίτητες βιταμίνες και άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διατροφική ανισορροπία συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία», δήλωσε ο Liu.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου και οι μετέπειτα επιπτώσεις στα παιδιά